Jak vaše domácí mazlíčky co nejlépe ochránit před ohňostrojem?

Jak vaše domácí mazlíčky co nejlépe ochránit před ohňostrojem?
Fotografie: pixabay.com
  • Ať už máte doma jakékoliv zvíře, je potřeba jej před ohňostrojem a petardami co nejlépe ochránit
  • Večer mějte zavřená okna a nejlépe zatažené záclony či žaluzie
  • Se zvířetem si hrajte, aby se odreagovalo, a doma si pusťte hudbu nebo televizi

S koncem roku jsou spjaty také oslavy. Lidé kupují zábavní pyrotechniku, která je velmi hlučná a někdy není příjemná ani lidem. Zvířata však trpí o to více, jelikož jejich sluch je daleko citlivější než ten lidský. Není proto divu, že některá města už přistoupila k tomu, že plošně zakázala používat zábavní pyrotechniku. Nejde totiž jen o domácí zvířata, ale i ty venkovní, která jsou pak zmatená a zbytečně vystresovaná. Pokud i vy vlastníte domácího mazlíčka, který na hlasité rány negativně reaguje, je dobré se na silvestra předem připravit, aby bylo zvíře co nejvíce v klidu.

Vyvenčení psa si naplánujte dopředu

Se psem je potřeba chodit ven několikrát denně. 31. prosince někteří nedočkavci pouštějí petardy už od ranních hodin, a proto je dobré nepouštět psa na volno. Pokud by se totiž lekl, mohl by vám utéci a hledání by mohl v tom horším případě trvat i několik dní. Podle rspca.org je dobré jít na procházku ještě za světla, kdy je pravděpodobnost ohňostroje menší. Domů si pak nachystejte podložku s absorpčním jádrem, na kterou pes případně může zajít.

Pusťte televizi a sami zvuky nevnímejte

Váš zvířecí mazlíček vás velmi dobře pozoruje, proto pokud budete sami ohňostroj sledovat, bude i on. Nejlepší tak je zavřít všechna okna a pustit si hudbu, nebo televizi. Když nebudete zvuky z venku vnímat, vaše zvíře na ně bude také méně reagovat. Pokud máte možnost, je podle royalcanin.com také dobré zatáhnout žaluzie či závěsy, které zabrání zábleskům světla z ohňostrojů.

Štěně

Poskytněte dostatek jídla a vody

Pokud je zvíře nervózní, rychleji dýchá a potřebuje tak více vody. Zkontrolujte tedy, zda je jeho miska s vodou naplněná. Pro uklidnění je také dobré nachystat pamlsky, kterým zvíře rozptýlíte. Před večerem mu pak dejte nažrat, jelikož s plným žaludkem bude klidnější a i více ospalé.

Hrejte si s ním

Ať jde o jakékoliv domácí zvíře, zkuste jej rozptýlit hrou. Můžete před samotným večerem, aby následně usnulo, nebo při samotné půlnoci. Jakékoliv rozptýlení je pro něj důležité, navíc ze stresu by mohl zejména pes začít něco kousat a ničit. Je tedy lepší, když mu kousání dopřejete, ale s něčím, co je pro něj přímo určeno.

A co menší hlodavci?

Máte doma králíka, morče či křečka? I je může ohňostroj a zvuky petard vyděsit. Pokud máte klec u okna, odsuňte ji na co nejklidnější místo a případně část zakryjte ručníkem, aby se zvíře mohlo schovat před blikajícím světlem. Podle worldanimalprotection.org je také dobré poskytnout zvířeti více podestýlky, do které se může případně schovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze