Není to jen o zdraví: proč kočky línají?

Není to jen o zdraví: proč kočky línají?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Nejvíce kočky pouští chlupy na jaře a na podzim
  • Srst se mění v závislosti na venkovním počasí – domácí kočky ale línají na podzim méně
  • Pro co nejmenší rozptýlení chlupů po bytě je nejlepší kočku vyčesávat

Pokud si domů pořídíte domácího mazlíčka, který má srst, je vždy potřeba počítat s tím, že bude línat. U koček se línání rozděluje do dvou hlavních období, kdy se jim srst mění. Pokud tedy vlastníte tohoto domácího mazlíčka, nebo přemýšlíte, že byste si kočku pořídili, je potřeba počítat s tím, že chlupy budou jednoduše všude – na oblečení, na sedačce a najdete je i v jídle. Línání u koček ale neznačí (ve většině případů) nemoc, nýbrž výměnu srsti, kdy reagují na změnu počasí. Které období je tedy z pohledu línání nejhorší?

Jaro

Období během dubna a května bývá podle edgardcooper.com nejhorší, jelikož kočky ztrácejí chlupy, kterými byly obaleny na zimu. Jedná se jak o srst, tak o podsadu, která venkovní kočky udržuje v teple. A i když máte kočku pouze doma, i tak měla přes zimu huňatější srst, kterou je potřeba na léto shodit. V tomto období stačí kočku pohladit a na ruce vám většinou zbyde pěkná řádka chlupů. Období, kdy kočky takto výrazně línají se mohou lišit. U některých jde o pár týdnů, jiné mohou línat i přes měsíc. Kromě rasy také záleží na délce chlupů a zda žije pouze doma, nebo i venku.

Podzim

Druhé období, kdy kočky pouštějí chlupy více než obvykle, je přechod z léta na podzim a zimu. Jakmile se venku začne ochlazovat, kočky na změnu počasí reagují tím, že začnou nahrazovat letní srst hustější zimní. Toto období je jednoznačně náročnější pro majitele koček, kteří je pouští i ven, jelikož o to víc se kočka srstí obalí. U domácích koček nemusíte toto období vnímat tak intenzivně, jelikož kočky nemají potřebu mít srst huňatou, aby jim nebyla venku zima.

Kočka

Jak množství poletujících chlupů co nejvíce omezit?

Chlupů se nejde nikdy na 100 % zbavit. Pokud vlastníte nějakého domácího mazlíčka, tak víte, že to prostě k tomu patří a po určité době jste vůči chlupům na oblečení i nábytku imunní. Abyste ale neměli všechno chlupaté a mohla k vám i návštěva, aniž by odcházela s novým „svetrem z chlupů“, nejjednodušší je kočku vyčesávat. Než totiž postupně odstraňovat chlupy z oblečení, nábytku a podlah, je jednodušší podle thesprucepets.com co nejvíce zabránit jejich rozlétnutí právě díky vyčesávání.

Pokud vaše kočka zrovna nemiluje vyčesávání, zkuste to ve chvíli kdy spí. Jestliže vyčesávání miluje, dost vám to práci usnadní. Při česání zjistíte, jak obrovské množství chlupů je možné zachytit ještě před tím, než z kočky vypadnou. Prakticky byste z nich mohli „poskládat“ další kočku. Častějším česáním také zabráníte zvracení chlupů. Čím více chlupů vaše kočka sežere při umývání, tím častěji také zvrací. A uklízení je na vás.

Kdy zajít k veterináři?

Pokud máte kočku již delší dobu, určitě víte, jaký je rozdíl mezi línáním a vypadáváním srsti. Línání znamená výměnu, aniž byste zaznamenali holá místa na kočce. Pokud byste však objevili lysiny, vykousané plochy, či podrážděnou kůži, je potřeba vyhledat veterináře. V tomto případě se totiž nebude jednat o výměnu srsti, ale o nemoc kůže, či psychické potíže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze