5 potravin, které nikdy nedávejte své kočce

5 potravin, které nikdy nedávejte své kočce
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Některá jídla, která se nacházejí v naší domácnosti, mohou kočkám velmi ublížit
  • Patří mezi ně čokoláda, alkohol a hrozny s rozinkami
  • Nedoporučují se ani mléčné výrobky, jelikož obsahují laktózu

Naši domácí mazlíčci jsou jako členové rodiny. To ale neznamená, že je můžeme krmit stejným jídlem, jako jíme my. Ačkoliv dodnes můžeme vidět, jak někteří krmí kočky a psy zbytky jídel, rozhodně to není vhodné – vaše zvíře nemá sloužit pro dojídání zbytků. Kočka je masožravec a potřebuje tak zejména masitou stravu. Pokud je máme doma a nechodí ven, často se pak dostávají do kontaktu s naší stravou, kterou chtějí také ochutnat. Kouskem šunky či dokonce zeleniny jim neublížíme, ale jsou zde i potraviny, které jsou pro kočky jedovaté. Které to jsou?

Mléko a mléčné výrobky

Některé to možná překvapí, jiní už vědí. Většina koček má podle dailypaws.com laktózovou intoleranci a mléčné výrobky jim nedělají dobře. Ve většině případů tak po požití mléka a mléčných výrobků budou mít průjem. I když tedy kočky touží po trošce mléka, nebo alespoň olíznout víčko od jogurtu, je lepší jim koupit výrobky bez laktózy. Běžně již dnes koupíte ve zverimexu mléko pro kočky, které jim nenaruší trávení.

Čokoláda a kofeinové nápoje

Je široce známo, že čokoláda je jedovatá pro psy, stejně na tom jsou ale podle hillspet.com i kočky. Čokoláda obsahuje látku zvanou methylxantin a ta u zvířat způsobuje průjem, krvácení, zvýšenou teplotu, třes, nepravidelný srdeční rytmus, záchvaty a žízeň. Stejná látka se ale nachází i v kofeinových nápojích, a proto ani ty nejsou pro kočky vhodné a je potřeba je od nich držet dále. Dejte si pozor také na oplatky a podobné sladkosti, kde je čokoláda v náplních. Čím tmavší čokoláda je, tím je pak pro zvířata toxičtější.

Kočka

Alkohol

Pro mnoho zvířat je alkohol toxický a výjimku netvoří ani kočky. Stejně jako u lidí může dojít u koček k otravě alkoholem. Pokud ale porovnáme váhu, je jasné, že kočkám stačí i malé množství alkoholu. Po požití se pak objeví zvracení, potíže s dýcháním, průjem a může nastat i smrt. Pokud tedy vaše kočka požije alkohol, spojte se ihned s vaším veterinářem.

Hrozny a rozinky

Tyto malé kuličky mohou kočkám způsobit v závažných případech až selhání ledvin. V případě požití menšího množství se většinou u koček projeví letargie, snížená chuť k jídlu a zvracení. Kočky zpravidla tento druh jídla nevyhledávají, ale je důležité mít pro jistotu hrozny i rozinky mimo jejich dosah.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze