Proč se kočky bojí okurek? A bojí se jich opravdu všechny?

1
Proč se kočky bojí okurek? A bojí se jich opravdu všechny?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Kočkám okurka připomíná hada, proto reagují úlekem a vysokým výskokem
  • Pokud ale položíte okurku před kočku, většinou jej jako hrozbu nevyhodnotí
  • Vyděšení však může vést k rozvoji stresu, úzkosti a agresivity

Už nějakou dobu je internetovým hitem natočit kočku ve chvíli, kdy k ní položíte salátovou okurku. Kočka se jí lekne, vyskočí vysoko do vzduchu a uteče pryč. Koho napadlo jako prvního vyzkoušet zrovna okurku, se už asi nedozvíme, ale pokud jste tento pokus vyzkoušeli doma na svém domácím mazlíčkovi i vy, pak jste možný přišli na to, že ne každá kočka se okurky lekne. Proč tedy některé reagují leknutím a jiné kolem ní jen projdou?

Neznámý předmět

I když jsou kočky domácími mazlíčky, především jsou to také lovci. Právě to z nich podle purina.co.uk dělá opatrné šelmy, které vnímají každou změnu v jejich okolí. Okurka navíc připomíná tvarem hada, což představuje nebezpečí, na které musí reagovat. Jejich vyskočení do výšky tak vlastně pochází z evolučního vývoje, kdy před hadem vyskočily do výšky, aby předešly kousnutí. Jakmile opadne první leknutí, kočkám ihned dojde, že se nejedná o žádného hada, ale jen o nějaký cizí předmět.

Před kočkou, za kočkou

Zásadní roli toho, proč se kočky leknou okurky, je její umístění. Mají velmi dobře zmapované svoje teritorium a jakékoliv změny ihned zaznamenají. Pokud tedy položíte okurku za kočku, aniž by si toho jakkoliv všimla, je téměř jisté, že po otočení se lekne. Jestliže ale okurku položíte před kočku, je podle thesprucepets.com pravděpodobné, že si k ní pouze čichne a půjde dál. V případě, že vlastníte kočku, můžete to – stejně jako já – vyzkoušet a nejspíše dojdete ke stejnému závěru. Ačkoliv vždy je potřeba počítat i s povahou kočky.

Kočka

Je správné takto děsit kočku?

Odpověď nejspíše znáte – ne. Ačkoliv s nimi žijeme a považujeme je za plnohodnotné členy rodiny, nejsou to lidé. Nechápou, že si z nich chcete udělat jenom legraci a polekat je a nechápou ani, proč jste je takto „podrazili“. Jak uvádí server hillspet.com, vyděšením můžete kočce způsobit zbytečný stres, úzkost a případně i agresivní chování. U koček, které jsou povahově spíše bázlivější, to může mít trvalé následky a následně mohou být opatrné a vyhledávat úkryty, kde se budou cítit bezpečněji. Proto dobře zvažte, zda budete tento, pro vás neškodný vtípek, zkoušet.

A co okurka k jídlu?

Kočky jsou masožravci a jejich hlavním příjmem potravy je tedy maso. V domácnostech se ale setkávají i s jinými potravinami, které si mohou oblíbit. A mezi ně patří i okurka. Ta, stejně jako jiná zelenina, není pro kočky nijak nebezpečná a může si ji v klidu dopřát. Může se však stát, že ji bude považovat pouze za hračku, kterou rozkouše a následně o ni ztratí zájem.