Jak vám kočky projevují náklonnost?

1
Jak vám kočky projevují náklonnost?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Pokud vás má kočka ráda, může to projevovat hned několika způsoby
  • Mezi nejčastější patří otírání, pomalé mrkání, vrnění a ukazování břicha
  • Kočky předením také pomáhají svému majiteli odbourat stres či smutek

Mnoho lidí má stále mylnou představu o tom, že kočky mají k lidem odstup, nejsou k nim přátelské a neumí projevit lásku. Pokud si ale kočku pořídíte jako domácího mazlíčka, se kterým budete trávit čas, začne vám dávat najevo, jak moc vás má ráda. A způsobů, jak vám vyjadřuje náklonnost má hned několik. Seznamte se s těmi nejčastějšími.

Naráží do vás hlavou

Je jedno, jestli se jedná o vaši kočku, nebo cizí. Jakmile do vás strčí hlavou a začne se otírat, je jasné, že se jí líbíte. A nemusí se ani otírat přímo o vás, ale i o předměty nacházející se v blízkosti. Při otírání používají většinou i tlamu, což má další význam – kočka si vás tak podle petmd.com značkuje.

Mrkání

Všimli jste si někdy, že se na vás kočka dívá a pomalu mrká jedním, nebo oběma očima? Pokud jste měli za to, že oční kontakt se zvířetem u něj může vyvolat agresi, u koček to tak neplatí. I když se dlouhé zírání do očí nemusí na první pohled jevit jako důkaz náklonnosti, podle purina.co.uk kočky navazují oční kontakt pouze s lidmi, které mají rády. A pokud kočka pomalu mrká, můžete jí toto gesto oplatit a také na ni pomalu mrknout – ukážete ji tak, že i vy k ní chováte city.

Ukazuje břicho

Pokud se kočka převalí na břicho, je to vlastně důkaz té nejvyšší důvěry. Zvířata jsou totiž v této poloze nejzranitelnější, a tak ji provádí jen v případě, že se cítí naprosto v bezpečí. Tady si dejte ovšem pozor, pokud kočku úplně neznáte. Ačkoliv vás totiž může lákat ji začít na břiše drbat, ne všechny kočky to ocení. V tomto případě záleží opravdu pouze na povaze kočky, zda se jí drbání na břiše líbí nebo ne. A pokud ne, může vás to stát nejeden šrám od drápků.

Kočka

Vrnění a mňoukání

Pokud na svoji kočku mluvíte, nejspíše vám občas odpoví po svém, tedy mňouknutím. Některé kočky jsou tišší, jiné zase „upovídané“. Jedno však mají společné – mňoukáním vám vyjadřují to, že vás rády vidí a že jsou ve vaší společnosti spokojené. Stejně tak se děje, pokud uslyšíte vrnění. Kočky mohou vrnět tiše, nebo naopak velmi hlasitě, obojím však naznačují, že k vám chovají náklonnost. Vrnění také kočky využívají pro uklidnění. Pokud jste rozrušení, pláčete, nebo jste ve stresu, kočka k vám přijde a začne vrnět. V tomto případě se však většinou jedná o kočky, se kterými jste už nějaký čas strávili a navzájem se znáte.

Spí s vámi a přešlapuje packami

Jdete si lehnout a vaše kočka je vám v patách? Pak si můžete být jisti, že je jí s vámi dobře a chce vás mít na blízku. A je jedno, jestli spí v nohách, nebo u hlavy – spaní ve vaší blízkosti v ní vyvolává pocit bezpečí. Pravidlem také bývá, že než se uvelebí, začne předními packami přešlapovat na místě. Tohle chování se přenáší už od kotěte, kdy se tímto způsobem podporovala produkce mléka u kojení. Přešlapováním tak dávají najevo spokojenost a milovanost.

Diskuze ke článku
Orion CB
Orion CB
Je to úplně a PŘESNĚ tak, jak píšete v článku :-D !
Mám dvě kočičky, britku 15 let a běžnou číču 11 let, černou jako noc, jenom pod krčkem má asi tři bílé chloupky a teď už i bílé vousky, ale tak děsně ukecanou kočku jsem ještě nezažila! A je velice temperamentní a živá. Zatímco paní Britka, to je Paní Aristoktratka a jen tak k někomu nejde. Mazlí se nejraději s obličejem a zuřivě u toho vrní. Obě krásně mžourají, "ducají" hlavou, otírají se, jsou to zkrátka Miláčci...
Díky za pěkný článek! :-)
Altheia Elis

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze