Domácí mazlíčci mají pozitivní dopad na duševní zdraví svých majitelů

Domácí mazlíčci mají pozitivní dopad na duševní zdraví svých majitelů
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Ve studii uvedlo téměř 90 % majitelů domácích mazlíčků, že je berou jako člena rodiny
  • Se zvířaty máte menší riziko mrtvice a srdečního infarktu
  • U starších lidí mohou pomoci se socializací a s osamělostí

Máte doma psa, kočku, králíka, nebo třeba křečka? Pak jste pravděpodobně šťastnější než lidé, kteří žádného domácího mazlíčka nevlastní. Pes je oprávněně považován za nejlepšího přítele člověka, jelikož je oddaný a udělal by pro svého páníčka téměř cokoliv. Stále oblíbenější jsou také kočky, jelikož u nich odpadá potřeba chodit je venčit. A ačkoliv kočky nemají pověst tak dobrou jako psi, daří se některé mýty o jejich chladném chování k lidem vyvracet. Ať už máte ale jakéhokoliv domácího mazlíčka, má na vaše duševní zdraví pozitivní vliv.

Podle průzkumu Americké psychiatrické asociace (APA) považuje téměř 90 % majitelů zvířat svého mazlíčka jako člena rodiny. Největší pozitivní dopad na duševní zdraví uvedli majitelé psů a koček, zatímco u ostatních domácích mazlíčků dotázaní uváděli méně. „Lidé si uvědomují, že na poutech mezi lidmi a jejich mazlíčky je něco zvláštního. Naše vztahy s našimi mazlíčky mohou mít znatelný přínos pro naše celkové duševní zdraví,“ uvedla prezidentka APA Rebecca Brendel.

To, že se cítíme díky zvířatům lépe, může způsobovat u každého z nás trochu něco jiného. U majitelů psů to může být procházka venku, hraní, ale i celkové trávení volného času, kdy si člověk nepřipadá sám. U majitelů koček to může být zase uklidňující vrnění, nebo otírání se a hlazení. Domácí mazlíčci podle journals.sagepub.com snižují hladinu kortizolu, který souvisí se stresem, a navíc majitelé psa mají i lepší fyzickou kondici díky vyšší aktivitě.

Štěně

Pořízení domácího mazlíčka je vhodné i pro starší osoby. Pokud jsou schopné se o zvíře postarat, může být pro ně zvíře náhražkou za blízkou osobu či přátele. Vlastnictví psa navíc dokáže u starších lidí se sociální izolací. Při venčení potkávají lidi se stejným zájmem a mohou se spolu dát do řeči.

Studie provedená na více jak 2 000 majitelích koček prokázala menší riziko úmrtí na mrtvici a srdeční infarkt v porovnání s lidmi, kteří žádné zvíře nechovají. Mazlení s kočkou také podle studie zveřejněné na mdpi.com uvolňuje oxytocin, který je považován za hormon lásky. A když jsme smutní, vycítí to i naše zvířata – mění se jim tep a jsou ve stresu stejně jako my. Často také jdou za svým páníčkem, aby se s ním pomazlili a psychicky ho podpořili.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze