Proč všechny kočky tak milují krabice?

Proč všechny kočky tak milují krabice?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Je jedno, jak je krabice velká, kočky v nich vidí bezpečné místo pro trávení času
  • Karton nabízí tlustší vrstvu, která zamezuje úniku tepla, které kočky vyhledávají
  • Jsou skvělé na hraní i pro vytvoření jejich vlastního prostoru

Pokud vlastníte kočku, pak víte, že všechny hračky padnou v zapomnění, pokud uvidí prázdnou krabici. A je jedno, jak je velká, i když se do ní nevejde, bude se snažit ze všech sil se do ní nasoukat a mít tak svoje vlastní místo. V případě, že vlastníte koček více, pak se většinou strhne rvačka o to, kdo si do krabice lehne, eventuálně si do ní lehnou všechny. Co ale kočky na obyčejné krabici tak láká a mají neutuchající potřebu do ní skočit a uvelebit se v ní?

Cítí se v nich bezpečně

Ať už jde o krabici od bot, otevřený kufr, nebo o kartonovou krabici, ve které vám doručili balík, kočky do nich lehají, jelikož s uzavřeným prostorem kolem nich získají větší pocit bezpeční. Podle purina.co.uk jej používají jako úkryt, kde jej nemůže případný vetřelec napadnout zezadu, ale také jako místo pro číhání, jelikož v krabici jsou „neviditelné“. V tomto případě nezáleží na povaze kočky a je tedy jedno, zda je bázlivá, nebo společenská – všechny typy berou krabici jako bezpečnou zónu úkrytu.

Je v nich teplo

Krabice jsou většinou z kartonu, což z něj dělá tlustší ochrannou vrstvu před únikem tepla. A kočky mají moc rády teplo. Pokud chcete udělat kočku nejspokojenějším tvorem v domácnosti, položte krabici pod topení. Podle whycatwhy.com se kočky cítí nejpohodlněji, když je jejich okolní teplota mezi 30 až 36 stupni Celsia. Proto se v létě vyhřívají na slunci a v zimě se choulí u topení. Krabice slouží jako izolant tepla, které kočky vytvářejí, a proto je jim ve stísněném prostoru tak dobře.

Kočka v krabici

Jsou skvělé pro hraní

Ačkoliv jsou kočky skvělými domácími mazlíčky, jsou to pořád šelmy, které mají potřebu lovit. A krabice je pro to skvělý prostředek. Podle petmd.com navíc kartonové krabice svojí texturou poskytují skvělý smyslový zážitek, a proto můžete vidět, jak kočky okusují jejich kraje, případně si o ně brousí drápky. Vnitřek krabice poskytuje úkryt, kde může číhat na hračku, nebo si ji může vzít s sebou do krabice. Hra pak ovšem obvykle skočí usnutím.

Vlastní osobní prostor

Kočky se rády schovávají a vejdou se i do prostoru, kde byste je rozhodně nehledali. Všeobecně mají rády užší prostory, kde jsou vmáčknuté tak, že byste jen stěží hledali volný prostor. A právě menší krabice tyto požadavky splňují. Kočky se navíc o krabici třou tlamou, kde mají pachové žlázy a tím si tak označí svoje teritorium. Krabice je pro ně tedy něco vlastní dům, kde jsou v bezpečí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze