7 samurajů se vrací ve 4K

7 samurajů se vrací ve 4K
Fotografie: Janus Film
  • Jedná se o jeden z nejvýznamnějších japonských filmů
  • K 70. narozeninám dostal restaurovanou verzi

Černobílý epos Akiry Kurosawy Sedm samurajů se u příležitosti 70. výročí svého vzniku vrací do kin v nové 4K restaurované verzi. Film, který je pravděpodobně vrcholným dílem jednoho z nejuznávanějších světových filmařů, zachycuje malou vesnici v 16. století, kterou ohrožují bandité. Aby se farmáři před nájezdníky ochránili, vydají se hledat róniny – nájemné samuraje bez pána, kteří by dokázali nájezdníky zahnat a udržet vesnici v bezpečí.

Film je také zajímavý tím, že byl nesmírně drahý, zejména na 50. léta, s rozpočtem odhadovaným na 150 000 až 200 000 dolarů, což je mnohem více než průměr 70 000 dolarů u japonských filmů té doby. Během natáčení musel Kurosawa produkci zastavit, když si uvědomil, že vyčerpal finanční prostředky teprve ve třetině natáčení. Celé natáčení trvalo téměř rok. Jeden ze spoluautorů scénáře filmu, Shinobu Hashimoto, byl dokonce hospitalizován kvůli naprostému vyčerpání organismu.

Úsilí se však vyplatilo. Film se stal v domácím Japonsku kasovním trhákem a jeho umělecké kvality mu zajistily místo v mnoha přehledech těch nejlepších snímků 20. století. I dnes inspiruje například moderní počítačové hry. Restaurovaná verze ve 4K rozlišení měla premiéru na filmovém festivalu v Cannes na začátku tohoto roku. Přes prázdniny budou následovat kinopremiéry po Spojených státech a doufejme, že se k nám tento restaurovaný skvost nedostane jen prostřednictvím streamovacích služeb, ale také do kinosálů, kam rozhodně patří.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze