FDA schválil genetickou úpravu prasat k produkci masa i testování léků

FDA schválil genetickou úpravu prasat k produkci masa i testování léků
Fotografie: FDA
  • Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil genetickou úpravu prasat
  • Mohla by být použitá pro vývoj nových léků, implantátů nebo transplantace

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal tiskovou zprávu, ve které schválil geneticky upravená prasata pro použití v potravinářství a farmaceutickém průmyslu. Prasata vyvinutá společností Revivicor by mohla být použita při výrobě léků, k zajištění orgánů a tkání pro transplantace a k produkci masa, které by mohli jíst i lidé s alergií na něj.

„Dnešní vůbec první schválení živočišného biotechnologického produktu pro potraviny i jako potenciálního zdroje pro biomedicínské použití představuje obrovský milník pro vědecké inovace,“ uvedl v tiskové zprávě Stephen M. Hahn, komisař FDA.


Geneticky upravená prasata vědci nazývají GalSafe, protože jim chybí molekula zvaná alfa-gal, která může vyvolat alergickou reakci. Alfa-gal se vyskytuje u mnoha savců, ale ne u lidí. Jednou z reakcí, kterou může alfa-gal vyvolat, je právě alergie na maso. U člověka se může objevit například po kousnutí klíštětem americkým. Předtím, než budou chtít vývojáři použít prasata GalSafe k vytvoření nových léků nebo transplantacím, musí získat schválení právě od FDA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze