Kofein pomáhá k lepším výkonům i včelám

Kofein pomáhá k lepším výkonům i včelám
Fotografie: Eric Ward, unsplash.com
  • S jeho pomocí lze naučit včely na určitou plodinu
  • To by mohlo zvýšit zemědělské výnosy

Šálek kávy po ránu nebo po obědě je pro většinu z nás taková samozřejmost, že ani neuvažujeme o vlivu kofeinu na naši nervovou soustavu. Vědci z University of Greenwich si ale položili otázku, jestli je tomu tak i u jiných živočišných druhů, které jsou člověku velmi vzdálené. Konkrétně jde o včely.

Ty mají nezastupitelnou roli v ekosystému při opylování rostlin. Některé zemědělské plodiny jsou přímo závislé na „práci“ poblíž žijících včel. Jenomže ty obvykle preferují rostliny v okolí úlu, který je obvykle více vzdálen od zemědělských ploch, aby se předešlo případným otravám při postřicích. Metoda spočívá v tom, že včely nejdříve dostanou ochutnat pyl rostliny, na kterou se mají soustředit, obohacený o kofein. Studie pak prokázala, že v porovnání s kontrolním vzorkem takto vycvičené včely skutečně preferují cílovou plodinu.

Využití výsledku experimentu je tak nasnadě. Zaměření včelstev na určitou plodinu by mohlo pomoci zvýšit výnosy. Pyl z lučního kvítí by navíc zůstal k dispozici pro divoce žijící hmyz, což by pomohlo jeho rozvoji.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze