Proč stále jíme maso, když to neprospívá naší planetě?

Proč stále jíme maso, když to neprospívá naší planetě?
Fotografie: unsplash.com
  • Celosvětově se spotřebuje 350 miliónů tun masa ročně
  • Do roku 2050 by se produkce mohla zvýšit až na 455 milionů tun
  • Pokud lidé přestanou konzumovat maso a mléčné výrobky, uvolní se více než 75 % zemědělské půdy
  • V roce 2021 se zvýšil zájem o rostlinné alternativy masa o 17 %

To, že současný masný a mléčný průmysl škodí naší planetě a že příliš mnoho živočišných bílkovin může být dokonce špatné pro naše zdraví, už víme. Proč tedy i přes to lidé nadále konzumují maso v tak velkém množství?

Lidé konzumují maso již od pravěku. Postupem času je spotřeba masa stále vyšší. Jen za posledních 50 let jsme podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) zvýšili celosvětovou produkci čtyřnásobně na přibližně 350 milionů tun masa ročně. Do budoucna to vypadá, že se bude produkce i nadále zvyšovat. Podle fao.org se do roku 2050 zvedne produkce masa až na 455 milionů tun za rok.


Vědci se již dlouho obávali, jaké dopady bude mít vysoká konzumace masa na životní prostředí. Zejména, pokud jde o průmyslově chovaná zvířata. Chov těchto zvířat je považován za neefektivní zdroj potravy na základě toho, že je potřeba více energie, vody, půdy atp. Studie, která se zaměřila na zemědělství, ukázala, že produkce hovězího masa je zodpovědná za šestkrát více emisí skleníkových plynů a vyžaduje 36krát více půdy ve srovnání s výrobou rostlinných bílkovin, jako je například hrách. Omezení konzumace masa a mléčných výrobků je nejlepší způsob, jak snížit náš dopad na životní prostředí. Pokud přestaneme jíst maso a mléčné výrobky, uvolní se více než 75 % zemědělské půdy. Ppodle zdrojů Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je navíc 60 % celosvětového úbytku biodiverzity způsobeno stravou založenou na mase.


Podle sociálního psychologa z univerzity v Trevíru Benjamina Buttlara lidé konzumují maso ze zvyku. „Myslím, že spousta lidí si prostě užívá chuť masa. Mnoho tradičních kuchyní se točí kolem určitých masových pokrmů. A většinou nám tyto zvyky brání si myslet, že konzumace masa je vlastně špatná, protože je to prostě něco, co děláme pořád,“ uvedl psycholog pro dw.com. Ale jak by se mohla snížit světová spotřeba masa? „Například tím, že budou masné výrobky tak drahé, aby výdělek zajistil dobré životní podmínky pro chovaná zvířata. A samozřejmě by se měly zlevnit rostlinné náhražky masa,“ dodal Benjamin Buttlar.

Je důležité, aby lidé měli kladný vztah k rostlinným alternativám. Po vyzkoušení si většina uvědomí, že rostlinná strava chutná stejně nebo dokonce lépe než maso. Navíc je potřeba si uvědomit, že je tato strava prospěšná pro naše zdraví, pro životní prostředí a zvířata. Podle statistik v loňském roce vzrostl zájem o rostlinné náhražky o 17 % oproti roku 2020.