Startup Aquarian Space chce vysokorychlostní internet dostat na Měsíc i Mars

Startup Aquarian Space chce vysokorychlostní internet dostat na Měsíc i Mars
Fotografie: NASA
  • Startup získal v přepočtu 14,5 milionů korun na počáteční financování
  • Projekt SOLNET by měl poskytovat vysokorychlostní internet mezi Měsícem a Zemí, později i Marsu
  • Společnost zatím neuvedla podrobnosti, ale doufá, že lunární satelit vypustí do roku 2024

Mladá společnost Aquarian Space získala na svůj vesmírný projekt SOLNET 650 000 dolarů (14,5 milionů korun) pro počáteční financování a vývoj širokopásmového připojení Země, Měsíce a potenciálně i Marsu. Internet by měl být dostatečně rychlý pro streamování 4K videí a svůj první lunární komunikační systém chce firma stihnout vypustit do roku 2024. Financování tohoto projektu získala od Draper Associates.

SOLNET by měl poskytovat dle Aquarian Space internet s rychlostí 100 megabitů za sekundu. „V roce 2021 bylo na Měsíci a kolem Měsíce 13 landerů, orbiterů a roverů. Do roku 2030 jich budeme mít kolem 200, čímž vznikne lunární ekonomika v řádu miliard dolarů. Ale to se nemůže stát bez solidní a spolehlivé komunikace mezi Zemí a Měsícem,“ uvedla Kelly Larson, generální ředitelka společnosti Aquarian Space.

Firma provádí technické kontroly s několika společnostmi, které se účastní programu Commercial Lunar Payload Services od NASA. Jedná se o americké společnosti, které budou dodávat či testovat technologie pro mise na Měsíc, včetně příprav pro lidské mise a programu Artemis.


Aquarian Space zatím dle space.com nezveřejnila technické podrobnosti jako například to, jaké druhy družic bude využívat či jak je vynese do vesmíru. Kromě vysokorychlostního internetu, který bude fungovat 24/7, ještě plánuje, že družice budou umět sledovat vesmírný odpad, počasí, ale také budou sbírat vědecká data z Měsíce a později i Marsu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze