Zítra ráno bude Mars v zatmění – zakryje jej Měsíc

Zítra ráno bude Mars v zatmění – zakryje jej Měsíc
Fotografie: unsplash.com
  • Zatmění můžete sledovat online, z ČR nebude zákryt viditelný
  • Zákryt planety Měsícem lze většinou pozorovat jen z malé části Země
  • U nás bude možné vidět částečné zatmění Měsíce 28. října

Není to tak dlouho, co jsme mohli sledovat zakrytí Marsu i u nás. Tentokrát bohužel zatmění u nás nepatříte, a jelikož Měsíc nebude v úplňku, celkově bude méně viditelné. Observatoř Griffith však poskytne zítra od pěti hodin SELČ online vysílání. Pokud si tedy zítra ráno přivstanete, můžete se na zatmění dívat online. Nejlépe bude viditelné ze Spojených států, Mexika, Kolumbie, Venezuely, Peru, Kuby a dalších přilehlých států.

Pokud dojde k zatmění planety Měsícem, je tento jev viditelný většinou jen z malé části zemského povrchu. Je to z toho důvodu, že Měsíc je na rozdíl od dalších vesmírných objektů k Zemi mnohem blíže, jeho poloha tak závisí na tom, kde můžeme zatmění pozorovat. Ve chvíli, kdy Měsíc bude překrývat Mars, bude 10 dní po novu a Měsíc bude osvětlen dle in-the-sky.org ze 74 %. Pokud dochází k zatmění Měsícem, není potřeba pro sledování žádná ochrana očí narozdíl od zatmění Slunce, kde je potřeba se chránit speciálními brýlemi.

Na co se letos můžeme těšit?

Pokud vás zajímá, co můžete pozorovat na obloze z České republiky, 5. února bude viditelný mikroúplněk. Měsíc bude v úplňku a zároveň v nejvzdálenějším bodě od Země, bude se tak zdát o 14 % menší, než když je nejblíže k Zemi. Superúplněk pak nastane 1. srpna. Částečné zatmění Měsíce bude možné letos z ČR pozorovat 28. října po půl deváté našeho času. A pokud čekáte na úplné zatmění Slunce, tak to proběhne podle Hvězdárny a planetária Brno až 7. října roku 2135.


Jeden z nejznámějších meteorických rojů, Perseidy, budete moci letos pozorovat v noci z 12. na 13. srpna a na rozdíl od minulého roku vás letos nebude rušit svit z Měsíce. Ze 17. na 18. listopadu pak bude možné pozorovat meteorický roj Leonidy a ze 13. na 14. prosince pak Geminidy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze