NASA zveřejnila dvě společnosti, které budou vyrábět skafandry na Měsíc i Mars

NASA zveřejnila dvě společnosti, které budou vyrábět skafandry na Měsíc i Mars
Fotografie: NASA
  • Společnosti Axiom Space a Collins Aerospace získaly zakázku od NASA až na 3,5 miliardy dolarů
  • Skafandry nové generace budou využity jak pro výstupy do vesmíru, tak k přistání na Měsíci
  • Nové obleky by měly být lehčí a flexibilnější, aby byly vhodné pro více typů postav

NASA uvedla, že si pro výrobu skafandrů nové generace vybrala společnosti Axiom Space a Collins Aerospace. Obě společnosti získaly smlouvu celkem až na 3,5 miliardy dolarů (80,7 miliardy korun) na dodávky skafandrů pro budoucí mise NASA až do roku 2034. „Díky této spolupráci vyvinou NASA a naši partneři pokročilé, spolehlivé skafandry, které lidem umožní prozkoumávat vesmír jako nikdy předtím,“ řekla Vanessa Wyche, ředitelka Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu.

Společnosti byly vybrány na základě zakázky Exploration Extravehicular Activity Services (xEVAS). Agentura přesně určila technické i bezpečností standardy, podle kterých musí být skafandry vyrobeny a společnosti musely s těmito požadavky souhlasit. První zakázka bude pro astronauty, kteří podnikají výstupy z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a pro přistání astronautů na Měsíci v rámci mise Artemis.


Naše komerční partnerství pomohou realizovat naše cíle v oblasti lidského průzkumu. Těšíme se na využití těchto služeb pro pokračující přítomnost NASA na nízké oběžné dráze Země a náš nadcházející úspěch návratu amerických astronautů na povrch Měsíce,“ řekl Mark Kirasich, zástupce přidruženého administrátora divize Artemis Campaign Development Division v NASA.

Michael Suffredini, který dříve pracoval pro NASA a nyní je prezidentem a ředitelem společnosti Axiom Space uvedl, že sestavení skafandru bude přínosné i pro jejich firmu, jelikož mají již řadu zákazníků, kteří by chtěli absolvovat výstup do vesmíru. Mimo komerční lety do vesmíru se Axiom Space snaží i o instalaci vlastního modulu na ISS do roku 2024, kterou by využíval jako nezávislou stanici.

Návrhy skafandrů jsou teprve na počátku, ale již teď je jasné, že budou oproti aktuálním oblekům lehčí a měly by být také flexibilnější, co se týče typů těla. Je to i z toho důvodu, že do vesmíru létá čím dál více žen, včetně mise Artemis. Společnosti pro vývoj skafandrů mohou čerpat z technické knihovny NASA pro EVA, což jsou záznamy o výstupech do vesmíru a další informace budou také získávat z mise Apollo, což byla doposud jediná mise, kdy byly skafandry použity pro chůzi po Měsíci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze