Může existovat měsíc vytvořený z plynu?

Může existovat měsíc vytvořený z plynu?
Fotografie: unsplash.com
  • Doposud nebyl nalezen žádný plynný měsíc, ani u plynných obrů
  • Dle vědců by mohl plynný měsíc existovat, záleželo by však na více faktorech
  • V naší Sluneční soustavě není plynný měsíc možný, jelikož by se vlivem slunečního záření nejspíše vypařil

V naší Sluneční soustavě jsou planety buďto kamenné, nebo plynné. Všechny měsíce jsou však kamenné, a to i ty, které obíhají kolem plynných obrů. Doposud se nepodařilo objevit plynný měsíc ani za naší Sluneční soustavou. Jonathan Lunine, předseda katedry astronomie na Cornell University, uvedl, že by za správných podmínek mohl plynný měsíc existovat.

Dle livescience.com jsou planety jako Jupiter jedním z důvodů, proč plynné měsíce mohou existovat. Pokud by byl měsíc z plynu, byl by daleko lehčí a potřeboval by větší gravitační sílu pro udržení se u planety. Pokud by se například náš Měsíc přeměnil na čistý vodík, narostl by do velikosti naší Země. Vodíkový plyn je totiž mnohem méně hustý než kámen. Dalším faktorem je i teplota. Lunine předpokládá, že by byl měsíc tvořen převážně z vodíku, který se však velmi rychle začne odpařovat při slunečním záření, tím by se stal nestabilním, a to i pro vzdálenou trpasličí planetu jako Pluto. „Vezměme měsíc takový, jaký je – kamenný. A pak kolem něho dejme vodíkovou atmosféru. Víme, že vodíková atmosféra unikne velmi rychle jen kvůli tepelným účinkům,“ uvedl Lunine.

Předpokládá se však, že i kdyby někde plynný měsíc s vhodnou planetou a tepelnými podmínkami existoval, byl by roztrhán na kusy vlastní planetou. Lunine uvedl, že náš Měsíc musí v rámci gravitační síly Země odolávat slapovým silám, které mohou například za příliv a odliv, ale neroztrhne se díky tomu, že je vytvořen z pevného materiálu. Plynné měsíce by tedy nebyly schopny odolávat takovým vlivům.


V případě existence planety, která by měla plynný měsíc, by musela být velmi vzdálená a chladná zároveň, nebo mít obří rozměry. „Pokud by šlo o velikost našeho Měsíce kdekoli v naší Sluneční soustavě, nefungovalo by to. Ale v hlubinách mezihvězdného prostoru? Tam je to otazník,“ řekl Lunine.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze