NASA dnes začne testovat raketu pro misi Artemis I

NASA dnes začne testovat raketu pro misi Artemis I
Fotografie: NASA
  • NASA dnes vyveze v Kennedyho vesmírném centru Space Launch System na startovací rampu
  • Tým Artemis I provede zkoušku paliva i odpočítávání startu
  • Testy budou probíhat několik týdnů, NASA by poté měla oznámit start rakety

NASA dnes zahájí zkoušku rakety Space Launch Systém (SLS). Plně sestavená nosná raketa a kapsle Orion, která bude na vrcholu SLS, bude vyvezena v Kennedyho vesmírném středisku na odpalovací rampu. Cesta k rampě je dlouhá 6,4 km a bude trvat 6 až 12 hodin. Zde proběhne zkouška „wet dress“. Proběhne cvičné odpočítávání startu, při kterém bude SLS naplněný podchlazeným kapalným vodíkovým palivem.

Po naplnění rakety palivem dojde k odpočítávání, které se 10 sekund před startem zastaví. Tento test plánuje NASA na 3. dubna, uvedl spacenews.com. Zkouška je důležitá pro test baterií, procvičení celého týmu ohledně postupu při startu a případného resetu. Testování na rampě bude probíhat po dobu několika týdnů. Pokud všechny testy proběhnou úspěšně, NASA oznámí datum, kdy mise Artemis I odstartuje. Dnes začne NASA vše živě vysílat od 22:00 středoevropského času.


Mise Artemis I je první ze série misí, které chce NASA uskutečnit do hlubokého vesmíru. Jedná se o letový test bez posádky. NASA uvedla, že se start bude konat na dosud nejsilnější raketě na světě a kosmická loď poletí dále, než kdy letěla jakákoliv kosmická loď postavená pro lidi. Mise bude trvat 4 až 6 týdnů a loď urazí přes 450 000 kilometrů. To je o několik tisíc kilometrů dále, než je vzdálený Měsíc od Země. Pokud se vše povede, NASA uskuteční misi Artemis II, což by znamenalo, že poprvé od roku 1972 se lidé vydají na Měsíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze