Biorozložitelný materiál Sulapac má nahradit plast a zachránit oceán i lidstvo

Biorozložitelný materiál Sulapac má nahradit plast a zachránit oceán i lidstvo
  • Brčko ze Sulapacu neohrozí mořský ekosystém a rozloží jej přirozeně se vyskytující mikroorganismy
  • Materiál může být použit pro balení kosmetických produktů, ale také potravin či dárkových balení

Každoročně se vyprodukuje téměř 300 milionů tun plastického odpadu a světu tak bezprostředně hrozí, že do roku 2050 bude na naší planetě více plastu než ryb v oceáně. Nápad na vytvoření materiálu Sulapac, který s tímto nepříznivým vývojem bojuje, vznikl v hlavě dvou finských vědkyň poté, co důkladně prozkoumaly své koupelny a zděsily se, jaké množství produktů v kosmetických dózách zde našly.

Sulapac

Výsledkem jejich snažení je Sulapac – obalový materiál, který má stejné vlastnosti jako plast, tedy až na ten rozdíl, že je vyroben z přírodních materiálů a je 100% biologicky rozložitelný. Díky vlastnostem podobným plastu mu nevadí voda ani olej a neobsahuje škodlivé mikroplasty. Navíc je Sulapac velmi tvárný, což umožňuje produkci různých druhů a tvarů obalů. Materiál může být použit pro balení kosmetických produktů, ale také potravin a dárkových balení. Cenově je plně schopný konkurovat plastovým obalům a lze jej vyrábět ve velké produkci podobným způsobem jako plast.

Sulapac

Autorky tohoto projektu rovněž vyvinuly brčko, které neobsahuje mikroplasty, dokáže se rozložit v moři a lze jej masově produkovat. Pokud takovéto brčko skončí v moři, neohrozí ekosystém, neboť jej rozloží v moři přirozeně se vyskytující mikroorganismy, které jej přemění na neškodné složky CO2, H2O a biomasu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze