V Atlantiku byla objevena podmořská hora. Je čtyřikrát vyšší než Burdž Chalífa

V Atlantiku byla objevena podmořská hora. Je čtyřikrát vyšší než Burdž Chalífa
Fotografie: Schmidt Ocean Institute
  • Oceánografové objevili horu v podmořském pohoří Nazca, které se nachází 1 448 km od pobřeží Chile
  • Hora je vysoká 3 109 metrů a hostí velké množství živých organismů
  • Vědcům se také úplně poprvé podařilo natočit živou chobotnici Promachoteuthis

Tým oceánografů ze Schmidt Ocean Institute objevil obří podmořskou horu v mezinárodních vodách, která se nachází v Tichém oceánu, 1 448 km od pobřeží Chile. Hora je součástí podmořského pohoří Nazca, u kterého se společně s dalším přilehlým hřebenem uvažuje o tom, že by byly označeny za chráněnou mořskou oblast na volném moři. Expedice trvala 28 dní a tým prozkoumával mořské dno za pomoci výzkumného plavidla Falkor, které je vybaveno akustickými senzory, laboratořemi i vícepaprskovými echosoundery.

Nově objevená hora je vysoká 3 109 metrů a rozkládá se na ploše asi 70 kilometrů čtverečních. Pro srovnání – hora je vyšší než Olymp v Řecku, ale naopak o něco menší než japonská hora Fuji. Pokud bychom ji přirovnali k nejvyšší budově světa Burdž Chalífě, hora by byla vyšší téměř čtyřnásobně. Co je ale důležité – hora poskytuje útočiště pro řadu mořských živočichů, jako jsou skalní ryby, hvězdice, krabi královští, koráli i vzácné chobotnice.

Průzkumníkům se také podařilo poprvé natočit živou chobotnici Promachoteuthis. Tento druh je tak vzácný, že byl popsán jen na základě tří nalezených mrtvých exemplářů. „Naše zjištění zdůrazňují pozoruhodnou rozmanitost těchto ekosystémů a zároveň odhalují mezery v našem chápání toho, jak jsou ekosystémy podmořských hor propojeny. Doufáme, že data shromážděná z těchto expedic pomohou utvářet budoucí politiku a ochránit tak tato nedotčená prostředí pro budoucí generace,“ uvedl spoluvedoucí vědecký pracovník a námořní technik Tomer Ketter.


Během této expedice bylo shromážděno na 20 potencionálních nových druhů zvířat. Doposud bylo zmapováno v takto vysokém rozlišení pouze 26 % mořského dna a každé zkoumání přináší nové objevy živých organismů. Tato expedice byla letos již třetí do hřebene Nazca a předchozí dvě expedice zdokumentovaly více než 150 dříve neznámých druhů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze