Oteplování oceánů vede k dalšímu blednutí korálů. Naruší se tak ekosystémy

Oteplování oceánů vede k dalšímu blednutí korálů. Naruší se tak ekosystémy
Fotografie: unsplash.com
  • Celosvětově jde o čtvrté blednutí korálů a druhé za posledních 10 let
  • Při oteplování ze sebe korály vypustí řasy, které jim dodávají život a barvu
  • Pokud se globální oteplování nepodaří zastavit, do roku 2050 zemře 99 % korálů

Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že svět čelí dalšímu globálnímu blednutí korálů. Jedná se už o čtvrté blednutí celosvětově a druhé za posledních 10 let. „Jak se světové oceány stále ohřívají, blednutí korálů je stále častější a závažnější. Když jsou tyto události závažné nebo dlouhodobé, mohou způsobit úmrtnost korálů, což ohrožuje lidi, kteří jsou na korálových útesech závislí živobytím,uvedl koordinátor NOAA Coral Reef Watch Derek Manzello.

Blednutí korálů bylo velkým tématem i minulý rok, kdy bylo zasaženo 54 % korálových útesů po celém světě. „Je pravděpodobné, že tato událost brzy překoná předchozí vrchol 56,1 %. Procento útesových oblastí, které trpí tepelným stresem a následným blednutí se zvyšuje zhruba o 1 % týdně,“ uvedl pro CNN Manzello. Koráli jsou vystaveni stresu z důvodu oteplování oceánů a následně tak ze sebe vypudí řasy, které jim dodávají jak život, tak barvu. Pokud se toto děje po delší dobu, korály uhynou. Neustálé stoupání teplot moří a oceánů tak může vést k jejich hromadnému vymírání. Korálové útesy jsou ale velmi důležité pro ekosystémy a jejich úhyn bude vést ke kolapsu.

Posledních 12 měsíců byla po celé planetě naměřena rekordní vedra, která vedla k rekordnímu nárůstu teplot mořského povrchu. Minulý rok bylo blednutí korálů nejvíce zaznamenáno podél Floridy, v Karibiku, Mexiku, Brazílii, Austrálii, jižním Pacifiku, Rudém moři, Perském zálivu, Indonésii a Indickém oceánu včetně východního pobřeží Afriky a Seychel. Největší systém korálových útesů nacházející se u Austrálie se potýká s dalším masivním blednutím už od poloviny února.


Pokud nedojde k zastavení oteplování, předpokládá se, že ještě v tomto století dojde k oteplení téměř o 3 stupně Celsia, než byl průměr před průmyslovou érou. Vědci pak předpokládají, že k oteplení o 2 °C dojde kolem roku 2050 a pokud se tak stane, 99 % korálů na Zemi zemře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze