Britská vláda na začátku pandemie zvažovala utracení domácích koček

Britská vláda na začátku pandemie zvažovala utracení domácích koček
Fotografie: unsplash.com
  • Britská vláda nevěděla, zda domácí kočky mohou přenášet nákazu
  • V červenci 2020 se koronavirem nakazila siamská kočka, která se stala prvním známým zvířetem ve Spojeném království, které tuto nemoc chytilo
  • Poté byli majitelé koček varováni, aby nelíbali své mazlíčky

Britská vláda zvažovala, zda nebude muset v prvních dnech pandemie koronaviru požádat obyvatele, aby utratili všechny své kočky. Podle bývalého ministra zdravotnictví Jamese Bethella nebylo totiž zcela jasné, zda domácí kočky mohou přenášet nákazu.


„Neměli bychom zapomínat na to, jak málo jsme této nemoci rozuměli. Byl okamžik, kdy jsme neměli jasno v tom, zda domácí zvířata mohou tuto nemoc přenášet. Ve skutečnosti se v jednu chvíli objevila myšlenka, že bychom mohli požádat veřejnost, aby vyhubila všechny kočky v Británii. Dovedete si představit, co by se stalo, kdybychom to chtěli udělat,“ uvedl v rozhovoru pro Channel 4 News James Bethell.

V červenci 2020, kdy byl covid-19 ve Velké Británii na vrcholu, byli majitelé koček varováni, aby nelíbali své mazlíčky poté, co se siamská kočka stala prvním známým zvířetem ve Spojeném království, které tuto nemoc chytilo. Profesorka virologie na Glasgowské univerzitě Margaret Hosieová v té době doporučila majitelům koček, aby dodržovali velmi pečlivou hygienu.

Podle theguardian.com James Bethell toto prohlášení učinil v době, kdy jeho bývalý šéf a ministr zdravotnictví Matt Hancock nyní čelí řadě obvinění na základě uniklých zpráv. Tyto konverzace poskytují pohled na způsob, jakým britská vláda fungovala na začátku pandemie. Například naznačují že Hancock odmítl radu od hlavního poradce vlády pro boj s koronavirem Chrise Whittyho otestovat na koronavirus každého, kdo přichází do pečovatelských domů v Anglii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze