BioNTech začne ve Velké Británii testovat vakcínu proti rakovině

BioNTech začne ve Velké Británii testovat vakcínu proti rakovině
Fotografie: BioNTech
  • BioNTech bude testovat mRNA vakcínu proti rakovině a dalším nemocem
  • Pacienti s rakovinou podstoupí personalizované imunoterapie, jejichž cílem je vyléčit různé typy rakoviny
  • Od září 2023 do konce roku 2030 by mohla vakcína pomoci 10 tisícům pacientů

Vláda Spojeného království na začátku ledna oznámila spolupráci s německou farmaceutickou firmou BioNTech. Ve Velké Británii začne BioNTech testovat mRNA vakcínu proti rakovině a dalším nemocem. Pacienti s rakovinou podstoupí personalizované imunoterapie, jejichž cílem je vyléčit různé typy rakoviny.

Podle cnbc.com BioNTech založí nová výzkumná a vývojová centra ve Spojeném království s laboratoří v Cambridge a centrálou v Londýně a od září letošního roku do konce roku 2030 by mohla pomoci 10 tisícům pacientů.

Společnost vyvinula jednu z nejrozšířenějších vakcín proti koronaviru společně s americkou farmaceutickou firmou Pfizer. Generální ředitel BioNTechu Ugur Sahin uvedl, že se během pandemie koronaviru naučil hodně ze spolupráce s britskou národní zdravotní službou, akademiky, regulačními orgány a soukromým sektorem při vývoji léků. „Naším cílem je urychlit vývoj imunoterapie a vakcín pomocí technologií, které zkoumáme již více než 20 let. Spolupráce se bude týkat různých typů rakoviny a infekčních chorob, které společně postihují stovky milionů lidí po celém světě. Pokud bude tato spolupráce úspěšná, má potenciál zlepšit výsledky pacientů,“ uvedl Ugur Sahin v prohlášení.


„Ačkoli podrobnosti plánu nejsou veřejně dostupné, efektivnost takové celostátní dohody by mohla znamenat, že vakcíny budou komerčně dostupné mnohem dříve, než se předpokládalo,“ uvedla pro medicalnewstoday.com výkonná ředitelka klinické vědy ve společnosti Regor Therapeutics Group Dr. Marjorie Zettler, která se na zkoušení vakcíny nepodílí.

Vakcíny mRNA fungují tak, že překládají zprávy z DNA a vytváří proteiny. Na rozdíl od chemoterapie, která ničí mnoho typů buněk spolu s rakovinnými buňkami, imunoterapeutická léčba pomocí mRNA zničí pouze rakovinné buňky. Vakcíny mRNA fungují tak, že do těla zavádějí laboratorně vyrobené stabilní formy mRNA – podobné těm, které se nacházejí na specifických antigenech. Tělo se pak naučí rozpoznávat související antigeny a ničit je. To znamená, že při infekci původními antigeny je imunitní systém lépe připraven s nimi bojovat.

„Výhodou těchto mRNA vakcín je, že jsou šité na míru. Mohou být přizpůsobeny nádoru každého pacienta. To umožňuje zacílení na širší škálu antigenů, takže je nepravděpodobné, že rakovinné buňky mohou zmutovat způsobem, které by jim umožnil uniknout,“ uvedla Dr. Marjorie Zettler. Dodala, že bude trvat ještě několik let, než se vakcíny proti rakovině stanou široce dostupnými. Ještě to bude trvat minimálně tři až pět let, než bude moc BioNTech požádat o licenci Evropskou lékovou agenturu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze