Velká Británie nemá dostatek zvoníků na korunovaci krále Charlese III.

Velká Británie nemá dostatek zvoníků na korunovaci krále Charlese III.
Fotografie: unsplash.com
  • V den korunovace krále Charlese III. se má ve Spojeném království rozeznít 38 tisíc kostelních zvonů
  • Ve Velké Británii je nyní pouze přes 30 tisíc zvoníků
  • Z části by tento problém pomohli vyřešit zvoníci, kteří budou přebíhat z jednoho kostela do druhého
  • Korunovační bohoslužba ve Westminsterském opatství se bude konat v sobotu 6. května ráno

V den korunovace krále Charlese III., která se uskuteční 6. května 2023, by se k této příležitosti mělo ve Spojeném království rozeznít 38 tisíc kostelních zvonů. Kvůli nedostatku zvoníků, ale některé z nich pravděpodobně zůstanou ticho. Od loňského podzimu Ústřední rada církevních zvoníků (CCCBR) sehnala 1 750 nových zvoníků, kteří se chtějí připojit ke stávajícím 30 000. Všechny Úřední rada nevybrala, ale mnozí z nich už nyní trénují na korunovaci. To ale zdaleka nestačí, pokud se mají rozeznít všechny zvony ve Spojeném království a měsíc před korunovací už není moc času na hledání a zaškolování. Z části by tento problém pomohli vyřešit zvoníci, kteří budou přebíhat z jednoho kostela do druhého.


„Možná budeme potřebovat, aby někteří zvoníci navštívili několik kostelů během jednoho dne. Doufáme, že zvony rozezníme v co největším počtu farních kostelů, jak jen to bude v lidských silách,“ uvedla pro theguardian.com Vicki Chapman z Ústřední rady církevních zvoníků. Naučit nováčka zvonit trvá až 20 hodin. Pokud má hrát ve skupině, trvá to mnohem déle. „Příští čtyři týdny budou hodně intenzivní,“ doplnila Vicki Chapman.

„Zvonění je více o technice než o hrubé síle, ale vyžaduje fyzickou vytrvalost a duševní obratnost. Věkové rozpětí zvoníků je od 9 do 90 let,“ vysvětlila Chapman. V den korunovace se některé zvony rozezní na 45 minut, některé ale až na více jak tři hodiny. „Záležet bude hlavně na schopnostech zvoníků. I přes jejich nedostatek se spíše zaměřujeme na ty, které už máme, než na hledání nových. Chceme povzbudit naše nové rekruty, aby zůstali i po korunovaci. Doufáme, že si najdou novou komunitu a nový celoživotní zájem.“

Korunovační bohoslužba ve Westminsterském opatství se bude konat v sobotu 6. května ráno. Přesný čas však zatím nebyl oznámen. Po skončení bohoslužby se král se svou chotí, královnou manželkou Camillou, vrátí do Buckinghamského paláce v korunovačním průvodu, jehož součástí budou i další členové královské rodiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze