Oslavy korunovace krále Karla III. jsou za námi. Ukončen byl slavnostním koncertem

Oslavy korunovace krále Karla III. jsou za námi. Ukončen byl slavnostním koncertem
Fotografie: unsplash.com
  • Korunovace proběhla ve Westminsterském opatství 6. května
  • Král Karel III. s královnou Camillou a nejbližšími členy královské rodiny poté vystoupil pozdravit lid na balkón Buckinghamského paláce
  • Slavnosti byly zakončeny koncertem, kde vystoupila Katy Perry, Take That či Lionel Ritchie

Po celý víkend jsme mohli sledovat korunovaci krále Karla III. s jeho manželkou Camillou. Britové se korunovace dočkali po celých 70 letech, jelikož naposledy byla korunována Karlova matka Alžběta II. v roce 1953. Její korunovace byla první, která se tehdy vysílala i v televizi.

Král Karel III.

Princ Charles se narodil v Buckinghamském paláci 14. listopadu 1948 jako prvorozený syn královny Alžbety II. a prince Filipa. Už od dětství tak byl vychováván k tomu, že jednou usedne na trůn. Na svoji korunovaci si však počkal nejdéle ze všech následníků a oficiálně jeho doba vlády započala 8. září 2022, kdy zemřela jeho matka.

Korunovace byla zahájena 6. května po 11. hodině středoevropského času slavnostním průvodem, kdy se král Karel III. s Camillou vydali v kočáru z Buckinghamského paláce přes hlavní třídu The Mall a Trafalgarské náměstí až do Westminsterského opatství. Dle ČTK se obřadu zúčastnilo na 2 200 hostů a nechyběl ani náš prezident Petr Pavel a jeho manželka.

Celý obřad trval přes dvě hodiny, kdy král složil přísahu, že bude spravedlivě vládnout lidem ve Velké Británii, Irsku a dalších státech Commonwealthu. Obřad byl zakončen pomazáním posvěceným olejem. Tento okamžik však nebyl veřejnosti ukázán – stejně jako tomu bylo u korunovace jeho matky. Poté mu byla nasazena koruna svatého Eduarda a nakonec usedl na dubový trůn krále Eduarda ze 13. století a převzal meč, žezlo a jablko. Následně byla nasazena i koruna jeho choti Camille. Královský pár se poté přemístil zpět ve zlatém kočáru do Buckinghamského paláce, kde již tradičně vystoupil na balkón společně s nejbližšími členy rodiny, a pozdravil své příznivce.

Během obřadu na sebe nechtěně strhla pozornost Penny Mourdaunt, která nesla státní meč do opatství. Podle bbc.com to bylo poprvé, co tento meč držela při korunovaci žena. Neobvykle těžký meč svírala déle než hodinu. Později se ke své úloze u obřadu vyjádřila i na Twitteru, kde uvedla, že oproti ozbrojeným silám, policistům a dalším, kteří byli součástí obřadu a museli pochodovat či stát celé hodiny, byla její práce jednodušší.


Pozornost také poutal králův druhorozený syn princ Harry, který na korunovaci přijel bez manželky i dětí. Nebyl přítomen ani na balkóně Buckinghamského paláce. Podle bbc.com přiletěl do Spojeného království v pátek večer a ihned po ukončení obřadu odletěl. Jelikož se však princ Harry vzdal královských povinností, neměl během obřadu ani poté žádnou formální roli. Upozaděn byl také princ Andrew – bratr krále Karla III., který byl obviněn ze sexuálního zneužití nezletilé ženy.


Včera večer se pak konal na hradě Windsor koncert, kde vystoupily známé osobnosti, které byly přítomny i u samotného obřadu. Podle bbc.com sledovala královská rodina koncert z Royal Box. Vystoupila na něm Katy Perry, Take That, Andrea Bocelli či Lionel Ritchie a na obloze létaly drony, které zajistily světelnou show. Během korunovačního koncertu, který sledovalo přes 20 000 diváků, pak princ William vzdal hold svému otci i jeho babičce. „Tati, jsme na tebe všichni tak hrdí,“ řekl následník trůnu William.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze