Logo korunovace krále Charlese III. vytvořil bývalý zaměstnanec Applu

Logo korunovace krále Charlese III. vytvořil bývalý zaměstnanec Applu
Fotografie: royal.uk
  • Logo se po korunovaci bude používat při pouličních slavnostech, v propagačních materiálech nebo na oficiálních suvenýrech
  • Jony Ive byl vedoucím designérského oddělení Applu do roku 2019
  • Korunovace krále Charlese III. se bude konat 6. května 2023

Britská královská rodina v sobotu odhalila logo nadcházející korunovace krále Charlese III. To se bude poté používat při pouličních slavnostech, v propagačních materiálech nebo na oficiálních suvenýrech. Logo navrhl Jony Ive, který byl v roce 1992 zaměstnán ve společnosti Apple. V roce 1997 se stal vedoucím designérského oddělení, kterým byl až do roku 2019, kdy Apple opustil. Podle ČTK je korunovace ve Westminsterském opatství v Londýně naplánovaná na 6. května 2023.


V kruhovém logu můžeme vidět květinové motivy. Spojuje anglickou růži, skotský bodlák, velšský narcis a severoirský trojlístek. Čtyři rostliny symbolizující části Spojeného království vytváří v modré barvě tvar koruny používané při korunovačním ceremoniálu. Kruh kolem ní dotváří červené květy a nápis se jménem nového panovníka a datem korunovace. Rostliny dále znázorňují králův pozitivní vztah k přírodě. „Design byl inspirován láskou krále Charlese III. k planetě a přírodě a jeho hlubokou starostí o přírodní svět. Květinové motivy odráží optimismus jara a oslavuje začátek nové éry Spojeného království,“ okomentoval logo návrhář Jony Ive na Twitteru královské rodiny.

Charles III. se stal králem neprodleně po smrti královny Alžběty II, která zemřela 8. září 2022. Bylo jí 96 let a Velké Británii vládla dlouhých 70 let. Korunovace britského krále Charlese III. se bude konat ve Westminsterském opatství. Během ceremonie král Charles III. i jeho manželka Camilla pomazáni svěceným olejem. Král poté dostane královské jablko, žezlo i korunovační prsten. Před arcibiskupem Justinem Welbym z Canterbury složí přísahu, která byla sepsána v roce 1688. V ní se zavazuje, že bude vládnout v souladu se zákony schválenými parlamentem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze