Bude práce ve skladu brzy minulostí? DHL testuje spolupracujícího robota

Bude práce ve skladu brzy minulostí? DHL testuje spolupracujícího robota
  • Robot EffiBOT usnadní skladovým operátorům práci
  • Jeho testování má potvrdit předpoklad zvýšení produktivity práce

Společnost DHL Supply Chain uvedla v jednom ze svých distribučních center v Jažlovicích do zkušebního provozu spolupracujícího robota modelovým jménem EffiBOT, který má usnadnit operátorům ve skladech práci, zvýšit produktivitu a zlepšit pracovní podmínky zaměstnanců. DHL Supply Chain tím potvrzuje své vedoucí postavení v oblastech automatizace a testování přínosných inovací. Testování robota EffiBOT v jažlovickém distribučním centru, ve skladu zákazníků z módního průmyslu, bude probíhat do konce letošního roku.

EffiBOTa budeme mít ve zkušebním provozu šest měsíců,“ říká Gabriel Roubíček, regionální ředitel DHL Supply Chain pro distribuční centra v Jažlovicích. „Na začátku jsme pro práci s robotem proškolili příslušné zaměstnance. Nejdříve brali robota jako kuriozitu a považovali ho za zbytečného. Nyní, po pouhých třech týdnech provozu, se jejich postoj změnil a na autonomní vozík nahlížejí pozitivně. Kromě usnadnění práce předpokládáme zvýšení produktivity při vychystávání, a to až o dvacet procent,“ doplňuje Roubíček.

robota EffiBOT

EffiBOT od francouzského startupu Effidence je ideální pro kusové vychystávání, kdy operátor manipuluje s různě naplněným vozíkem. Při běžném postupu jej vleče nebo tlačí před sebou. „Autonomní, zcela automatizovaný vozík EffiBOT následuje skladníka regálovým systémem a zajišťuje většinu fyzické práce. Jakmile je vozík plný, odešle jej skladník k určitému místu vykládky a převezme jiný vozík k další činnosti,“ popisuje Roubíček. Díky tomuto řešení je přechod od vychystávání jednotlivých položek pro hromadné zásilky efektivnější a ergonomičtější.

Konstrukce robota EffiBOT umožňuje bezpečnou spolupráci s lidmi i práci v jejich blízkosti. Bezpečnost je zajištěna radarovými a mechanickými senzory v kombinaci s mechanickými bezpečnostními prvky, které zabraňují nehodám. Vozík se vyhýbá překážkám, před zúženými úseky zpomalí. Pokud senzory zaznamenají překážku, EffiBOT ji objede. V případě nouze může operátor robota vypnout bezpečnostním tlačítkem na každé straně.

Společnost DHL úspěšně testuje roboty EffiBOT ve skladech DHL Supply Chain v různých zemích od roku 2016. Zaměstnanci skladů oceňují, že mohou mít při práci obě ruce volné a nemusí tahat nebo tlačit žádné těžké vozíky. EffiBOT je ve skladech DHL skvělým příkladem přínosného využití automatizace, která zvyšuje produktivitu a zároveň zlepšuje pracovní podmínky zaměstnancům skladů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze