Bude silniční piráty zastavovat tento robot? Má minimalizovat fyzické napadení

1
Bude silniční piráty zastavovat tento robot? Má minimalizovat fyzické napadení
  • Robot zprostředkuje komunikaci mezi zastaveným řidičem a policistou
  • Prototyp se začíná testovat a je otázka, jestli se objeví na silnicích
  • Ze 17 miliónů kontrol v USA končí skoro 200 tisíc použitím síly

Pamatujete RoboCopa? Dnes už kultovní snímek z osmdesátých let ukazuje dystopickou budoucnost plnou násilí, kterému může čelit jenom policista, který byl po své smrti přestavěný na robota. Nastala taková doba? Podle SRI International zřejmě ano.

Do své filmové podoby má ale první verze dost daleko. Na rozdíl od hrůzu nahánějícího zabijáka vypadá tento robot a dopravní policista v jedné osobě spíše jako kolečkové křeslo na dlouhé tyči, ke kterému je přimontován držák s tabletem. Ale žerty stranou – dopravní kontroly jsou jedním z nejběžnějších úkonů policejních hlídek, a právě proto patří k nejnebezpečnějším. Policista naklánějící se k okénku řidiče totiž nikdy dopředu neví, koho právě zastavil.

Čísla mluví jasně. Ze 17 miliónů dopravních kontrol v USA končí skoro 200 tisíc použitím fyzické síly, přičemž napadeno bylo 4 500 policistů. Tyto potyčky skončily smrtí 11 z nich a 89 řidičů.

Možné řešení tohoto problému představuje robot, který zprostředkuje kontakt mezi zasahujícím policistou a zastaveným řidičem. Celá technologie je prozatím ve fázi testování, takže není jasné, kdy a jestli vůbec se objeví na silnicích.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Dobrý nápad, ale ještě bych to trochu vyladil nějakým donucovacími prostředky pro vymáhání práva. Nic drastického, možná jenom taser namířený na řidičovu hruď plus vrhač kanystrů se slzným plynem jako záloha pro případ, že by se někdo nechtěl vybavovat s plechovou hubou. Policeman může mezitím v klidu v autě svačit donuty a kafe.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze