Budeme chodit na internet skrz žárovky? Technologie LiFi to slibuje

Budeme chodit na internet skrz žárovky? Technologie LiFi to slibuje
  • LiFi přenáší bezdrátově data, kdy namísto rádiových vln využívá světlo
  • Při testech bylo dosaženo rychlosti 30 Mb/s
  • Technologie je nasazena na různých místech světa

O LiFi jako o možnosti pro přenos dat, které uvolní přetíženým rádiovým sítím, se hovoří už delší dobu. Pro přenos dat je zde místo rádiových vln využíváno spektrum světla. Současné testy ukazují, že je tak možné přenášet data až rychlostí 30 Mb/s. Každé svítidlo je vybaveno vestavěným modemem, který moduluje světlo pro přenos dat. Modulované světlo je detekováno LiFi USB přístupovým klíčem připojeným do zásuvky notebooku nebo tabletu (v budoucnu bude tato technologie přímo zabudována do notebooků a dalších zařízení). LiFi USB přístupový klíč pak vrací data do svítidla pomocí infračerveného propojení.

LiFi umožňuje vysokorychlostní, spolehlivou i stabilní komunikaci a může být použito v místech, kde rádiové frekvence mohou rušit zařízení (například v nemocnicích či továrnách), nebo kam bezdrátové signály nedosáhnou, nebo jsou slabé (například v podzemí). Vhodné je i pro prostředí vyžadující vysoké zabezpečení – například pro finanční nebo vládní instituce. LiFi je totiž vysoce zabezpečené, protože světlo nemůže procházet pevnými stěnami – a pro přístup k síti je světlo potřeba.

Jak bude vypadat nasazení této technologie do praxe ukazují pilotní projekty společnosti Signify (dříve Philips Lighting) po celém světě. V indickém Bangalore připravil poskytovatel kancelářských a coworkingových prostor Incubex zasedací místnost s LiFi, která umožňuje zkoumat tuto technologii mnoha začínajícím firmám a startupům, které jeho služby využívají.

Atea, přední společnost zabývající se IT infrastrukturou ve Skandinávii a Pobaltí, testuje LiFi ve své kancelářské budově v norském městě Stavanger. Společnost nechala instalovat LiFi svítidla do haly své budovy, aby ukázala novou technologii i svým návštěvníkům a současně jim poskytla jedinečnou příležitost si ji také vyzkoušet.

Další firmou testující novou technologii LiFi je telekomunikační společnost Orange, která ji nechala umístit ve své pobočce u Paříže. Singapurská škola Republic Polytechnic je prvním institutem vyššího vzdělávání v jihovýchodní Asii, který přijímá LiFi. Bude jej instalovat do své laboratoře pro chytrá zařízení. Cílem školy je poskytnout svým studentům nové vzdělávací příležitosti a současně rozšířit jejich znalosti o inteligentní světelné technologii.

Pilotní projekty podtrhují závazek společnosti Signify podílet se na rozvoji inovací přínosných pro zákazníky i skutečnost, že světlo nabývá nového významu. Nejspíš tak není daleko doba, kdy se k internetu připojíte pomocí domácí lampičky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze