Češi považují změnu klimatu za závažný problém a chtějí ho řešit

Češi považují změnu klimatu za závažný problém a chtějí ho řešit
Fotografie: unsplash.com
  • Celých 71 % dotázaných si myslí, že příčinou změny klimatu je lidská činnost
  • Podle 68 % lidí by měla Česká republika přijmout opatření proti změně klimatu
  • Data přináší výzkumný tým Katedry environmetálních studií Masarykovy univerzity a Green Dock

Historické záplavy v Německu, tornádo na jižní Moravě, další zasedání české uhelné komise, balíček klimatických politik Evropské komise nebo blížící se zveřejnění nové zprávy Mezivládního panelu pro klimatickou změnu OSN. Právě v tomto období přináší výzkumný tým Katedry environmetálních studií Masarykovy univerzity a Green Dock nová data z podrobného reprezentativního výzkumu veřejného mínění, kterého se zúčastnilo 2 762 dotazovaných.

„Pro většinu české veřejnosti už není sporu, zda je změna klimatu závažný problém. V současnosti 76 % veřejnosti ví, že změna klimatu probíhá a 71 % si uvědomuje, že její hlavní příčinou jsou lidské aktivity. Celých 28 % uvádí, že více než dvěma lety podporuje ochranu klimatu. Jen 4 % se přiklání k názoru, že klimatická změna neexistuje, a pouze 2 % odmítají ochranu klimatu více než před dvěma lety,“ uvedl sociolog Tomáš Chabada z Masarykovy univerzity.

„Stejně tak se většina obyvatel shoduje, že máme tento problém řešit. Podle 68 % je důležité, aby Česká republika přijala opatření proti změně klimatu. Zvláštní pozornost si zaslouží snižování emisí. Podle 66 % má Česko snižovat své emise skleníkových plynů bez ohledu na emise jiných zemí. Zároveň 70 % Čechů a Češek stojí o předvídavou, strategickou politiku a je přesvědčeno, že český stát má řešit problémy, které hrozí naší zemi kolem roku 2050,“ doplňuje sociální psycholog Ondřej Kácha z Green Dock.

A které klimatické politiky podporuje česká veřejnost nejvíce? Více než 70 % obyvatel souhlasí s tím, aby se ekonomicky podporovalo vytváření přírodních prvků zadržujících vodu v krajině, s používáním ekologických postupů v zemědělství, se zateplováním a stavěním budov nenáročné na energie, s rozvíjením obnovitelných zdrojů energie nebo se zavedením výuky o změně klimatu a ochraně klimatu na všech základních a středních školách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze