Neobvykle teplá zima láme teplotní rekordy po celé Evropě

Neobvykle teplá zima láme teplotní rekordy po celé Evropě
Fotografie: unsplash.com
  • Ve Španělsku byly naměřeny teploty o deset stupňů Celsia nad průměrem
  • Teplotní rekordy byly naměřeny i v Česku
  • Severní Amerika naopak čelí silným bouřkám

Teploty na začátku roku dosáhly v řadě zemí po celé Evropě historicky nejvyšších hodnot. Rekordní teploty padly v 8 zemích Evropy. V hlavním městě Polska, Varšavě, byla první lednovou neděli naměřena teplota 18,9 stupňů Celsia, ve španělském městě Bilbao bylo naměřeno dokonce 25,1 stupňů Celsia, což je o 10 °C více, než je obvyklé.

Teploty v Nizozemsku, Lichtenštejnsku, Litvě, Lotyšsku, České republice, Polsku, Dánsku a Bělorusku překonaly rekordy. Teplotní rekordy se mění neustále, ale většinou se rozdíl navyšuje jen o několik desetin stupně. Ve Švýcarsku teploty vyšplhaly až na 20 stupňů Celsia. Teplé počasí zasáhlo i lyžařská střediska v Alpách, kde není dostatek sněhu na lyžování. Nízké teploty se na některých místech Evropy ale stále drží, konkrétně v Moskvě a v některých částech Skandinávie.


Podle bbc.com vysoké teploty v Evropě přišly v době, kdy Severní Amerika čelí silným bouřkám. Silné sněžení a mrznoucí déšť se vyskytoval na Středozápadě a silné bouřky a tornáda byla předpovídána v Texasu, Oklahomě, Arkansasu a Louisianě.

Vlny veder jsou častější, intenzivnější a trvají déle kvůli klimatickým změnám způsobeným člověkem. Svět se od začátku průmyslové éry již oteplil asi o 1,1 °C a teploty budou dále stoupat, pokud vlády po celém světě výrazně nesníží emise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze