Česko má po více než 40 letech dalšího astronauta! Kdo se jím stal a co ho čeká?

Česko má po více než 40 letech dalšího astronauta! Kdo se jím stal a co ho čeká?
Fotografie: ESA
  • ESA vybrala celkem 17 astronautů
  • Hlavních astronautů je 5, záložních 11 a 1 paraastronaut
  • Aleš Svoboda byl zvolen do záložního týmu

Evropská vesmírná agentura (ESA) dnes vyhlásila novou třídu astronautů pro rok 2022. ESA obdržela více než 22 500 platných žádostí a z toho se přihlásilo 257 astronautů s tělesným postižením, kteří budou nazýváni paraastronauti. Jako paraastronaut byl vybrán John McFall. Noví kandidáti nastoupí do služby v Evropském centru astronautů v Kolíně nad Rýnem. Zde podstoupí roční výcvik a poté budou připraveni k další výcvikové fázi vesmírné stanice.


ESA vybrala celkově 17 kandidátů (8 žen a 9 mužů) z různých členských států. Generální ředitel ESA Josef Aschbacher vyhlásil 5 profesionálních a 11 záložních astronautů. A právě záložním astronautem se stal Čech Aleš Svoboda. Po více jak 40 letech se tak může stát dalším astronautem původem z Česka, který se podívá do vesmíru. Je to kapitán letectva v armádě a má nalétáno více jak 1 400 hodin. Celkově se na pozici astronauta ESA přihlásilo přes 200 Čechů (167 mužů a 37 žen), ale do nejužšího výběru se dostal pouze Aleš Svoboda, který musel podstoupit rok a půl trvající výběrové řízení, kde se testovaly například jeho schopnosti ve stresových situacích, ale musel projít i důkladnými lékařskými prohlídkami.

Jako záložní astronaut nebude podstoupen ročnímu výcviku, ale zůstane na základně v Čáslavi. Nadále však zůstane v kontaktu s ESA, která mu může nabídnout misi, pro kterou by byl vhodným kandidátem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze