Astronauti na Měsíci se budou přemísťovat pomocí Moon Roveru

Astronauti na Měsíci se budou přemísťovat pomocí Moon Roveru
Fotografie: NASA
  • Rover nechce NASA vyrobit sama
  • Žádá průmyslové společnosti o návrhy a připomínky

Mise Artemis III by měla do konce tohoto desetiletí dostat astronauty na povrch Měsíce. NASA má v plánu Měsíc prozkoumávat, takže musí zajistit to, jak se budou astronauti po jeho povrchu pohybovat. K přemisťování by mělo pomoci nové lunární terénní vozidlo. NASA si jej nebude vyrábět sama, dala tak možnost společnostem představit jejich návrhy a zpětnou vazbu až do konce listopadu. Konečnou žádost s návrhem by pak měla představit na začátku roku 2023.

Tento návrh je jedním z prvních důležitých kroků v tomto vzrušujícím projektu, který astronautům umožní prozkoumat Měsíc dále než kdykoli předtím,“ říká Lara Kearney, manažerka programu pro výstupy do vesmíru. Tento rover bude podle NASA základním kamenem pro rozvoj dlouhodobé přítomnosti lidí na měsíčním povrchu.


Mise Artemis se budou zaměřovat na oblast měsíčního jižního pólu, nový rover tak musí být schopen fungovat v chladných podmínkách a musí být schopen ročně ujet stovky kilometrů. Pomůže tak astronautům přemísťovat se na jiné oblasti Měsíce, kde mohou provádět vědecké objevy. Rover bude také možné ovládat na dálku. Pokud jej zrovna nebude využívat NASA, bude nabídnut pro komerční využití.

NASA v létě identifikovala 13 oblastí, které jsou vhodné pro přistání pro misi Artemis III. Všechny jsou poblíž měsíčního jižní pólu, ale zároveň jsou i v některých částech osvícené Sluncem. O daném místě se rozhodne nejspíše až později, jelikož bude záležet, kdy mise odstartuje. „Několik navrhovaných míst v regionech se nachází mezi některými z nejstarších částí Měsíce a spolu s trvale zastíněnými oblastmi poskytují příležitost dozvědět se více o historii Měsíce prostřednictvím dříve neprobádaných lunárních materiálů,“ řekla Sarah Noble, vedoucí měsíční vědy pro Artemis.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze