Český snímek Bratři je nominován na Oscara

Český snímek Bratři je nominován na Oscara
Fotografie: CinemArt
  • Režisérem snímku je Tomáš Mašín
  • Česká filmová a televizní akademie vybírala dohromady z dvanácti snímků
  • Nominace americká Akademie filmového umění a věd zveřejní 23. ledna 2024

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vybrala do soutěže o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film snímek režiséra Tomáše Mašína Bratři. Snímek vypráví příběh o bratrech Mašínových, kteří si prostříleli svou cestu ze socialistického Československa. Premiéra filmu Bratři proběhne v českých kinech 26. října.


Česká filmová a televizní akademie vybírala dohromady z dvanácti snímků, mezi které patří například Bod obnovy, Úsvit, Němá tajemství a Piargy. Americká Akademie filmového umění a věd teprve 21. prosince zveřejní shortlist 15 zahraničních filmů. Poté, 23. ledna 2024, budou teprve zveřejněny nominace, kde se dozvíme, zda bude český snímek bojovat o zlatou sošku. Slavnostní předávání 96. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd se plánuje na 10. března 2024.

„Jen málokteré téma moderní české historie vzbuzuje tolik emocí jako osud skupiny bratří Mašínů, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce. Film mapuje roky jejich života a rodiny po druhé světové válce až po jejich útěk do Německa,“ okomentovali volbu zástupci České filmové a televizní akademie pro ČTK.

Režisérem snímku je Tomáš Mašín. Autorem scénáře je Marek Epstein, hlavní role ve filmu ztvárnili Oskar Hes, Jan Nedbal, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková Vilhelmová. V premiéře bude film uveden 70 let od útěku bratří Mašínů za železnou oponu.

V roce 2022 byl za Českou republiku vybrán na boj o Oscara snímek Il Boemo režiséra a scénáristy Petra Václava. Ocenění zatím získaly pouze dva československé filmy a jeden český snímek – Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klose, Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a Kolja Jana Svěráka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze