Oscarové filmy III.

To nejlepší z Disney+
Oscarové filmy III.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se naposledy podíváme na snímky, které získaly cenu Oscar
  • 95. ročník udílení Cen Akademie proběhne už 13. března
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Předávání Cen Akademie se nezadržitelně blíží. Už v pondělí 13. března proběhne 95. ročník udílení Oscarů. Dnes se podíváme na poslední tři nejlepší oceněné snímky, které má Disney+ v nabídce.

Kniha džunglí (The Jungle Book)

Knihu džunglí natočil režisér Jon Favreau na motivy stejnojmenného animovaného snímku z roku 1967 a pochází z produkce Walt Disney Pictures. Scénář napsal Justin Marks také podle stejnojmenné knižní předlohy, kterou napsal autor Rudyard Kipling. V hlavní roli se představil Neel Sethi. V originálním znění své hlasy zvířecím hrdinům propůjčili Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson a další. Kniha džunglí byla nominovaná na cenu Oscar na Nejlepší vizuální efekty a cenu také získala. Sklidila také velice kladné hodnocení od kritiků. Premiéra v Česku proběhla 21. dubna 2016.

Kdo by neznal příběh malého chlapce jménem Mauglí, který se jako malý ztratil v džungli a je vychováván vlčí smečkou. V džungli však žije také nebezpečný tygr Šer Chán, který Mauglího v džungli za každou cenu nechce. Jeho zvířecí rodina si myslí, že je potřeba Mauglího zavést zpět mezi lidi. A tak se Mauglí společně s černým panterem Baghírou vydává na cestu plnou dobrodružství. Na jeho cestě ho doprovodí také medvěd Balú. Potká také krajtu Ká, opičího krále a obávaného tygra Šer Chána.

Zajímavosti

  • Tvůrci vytvořili celé prostředí, ve kterém se snímek odehrává, pomocí počítačových animací.
  • Jedná se o třetí snímek Walta Disneyho, ve kterém herec Idris Elba propůjčil svůj hlas jedné z postav. Kromě tohoto ho diváci mohou slyšet také v Zootropolis a Hledá se Dory.
  • Herečka Scarlett Johansson byla už v osmém měsíci těhotenství, když namlouvala hlas hada Ká.

Knihu Džunglí v nějaké podobě viděl za svůj život snad každý. I když byl děj tohoto snímku v podstatě stejný jako předchozí filmy s Mauglím, zpracování bylo zcela nové. Počítačové techniky, které byly při výrobě filmy použity, ho posunuly na zcela novou úroveň, divák se do džungle tak ponoří, že necelé dvě hodiny uběhnout, ani nevíte jak. Oscar za Nejlepší vizuální efekty je zasloužený.

Pí a jeho život (Life of Pi)

Dobrodružné drama Pí a jeho život natočil režisér Ang Lee na motivy stejnojmenné knihy od autora Yanna Martela. Scénář k filmu napsal David Magee. V hlavních rolích se představili Suraj Sharma, Irrfan Khan, Rafe Spall, Tabu a Adil Hussain. Snímek se natáčel V Indii, Tchaj-wanu a Montrealu. Získal velice kladné hodnocení od kritiků hlavně za režii, střih, hudbu a vizuální efekty. Byl nominován na 11 Cen Akademie, z nichž získal 4 za Nejlepší režii, kameru, hudbu a vizuální efekty. V Česku byl snímek uveden do kin 20. prosince 2012.

Mladý spisovatel se v Kanadě seznámí s Pí Patelem. Dozvěděl se, že jeho životní příběh by byl skvělým námětem pro knihu. Pí se rozhodne mu jeho životní příběh odvyprávět. Pí byl synem ředitele zoologické zahrady v Indii. Jeho rodiče se rozhodli celou zoo přesunout do Kanady. Vydávají se proto lodí i se všemi zvířaty na dlouhou cestu. Všechno vypadá na nový začátek, který začne v poklidu. Jedné noci ale přijde bouřka, která loď i se všemi zvířaty potopí. Přežije pouze mladý Pí díky záchrannému člunu. On ale není jediný, kdo se na člun dostal. Spolu s ním se na cestu vydává i hyena, samice orangutana, zebra a bengálský tygr.

Zajímavosti

  • Na natáčení pracoval také námořník Steven Callahan jako námořní poradce. Námořník v roce 1982 přežil 76 dní na záchranném člunu v Atlantiku.
  • Pí nikdy na člunu s tygrem nebyl. Tygr byl vytvořený pomocí speciálních efektů CGI (Computer Generated Imagery).

Pí a jeho život je krásný výpravný snímek, u kterého se vám velice často tají dech. Je úžasně vizuálně zpracovaný a hlavní herec je skvělý vypravěč.

Le Mans '66

Americký snímek z automobilového prostředí natočil režisér James Mangold, který pracoval s Jezem Butterworthem, Johnem-Henrym Butterworthem a Jasonem Kellerem na psaní scénáře. V hlavních rolích se představili Matt Damon a Christian Bale. Dále pak ve filmu hrají Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Tracy Letts, Josh Lucas a další. Snímek má velice pozitivní hodnocení od kritiků i diváků. Byl nominován na 4 ceny Oscar, z nichž 2 získal, a to za Nejlepší střih a Nejlepší střih zvuku. Premiéra snímku proběhla 14. listopadu 2019.

Carroll Shelby v roce 1959 vyhraje nejtěžší závod na světě 24 hodin Le Mans. Po tomto úspěchu však přijde špatná zpráva. Lékaři mu oznámí, že má vadu na srdci a dále už nemůže závodit. Rozhodne se proto začít novou kariéru jako konstruktér. Začne spolupracovat s týmem, do kterého patří zkušební jezdec Ken Miles. Ten je sice vynikajícím jezdcem, ale je také arogantní a nemá rád kompromisy. Tento tým si najme Henry Ford II., aby pro jeho automobilku navrhl a postavil závodní auto. Ford se chce pomstít Enzo Ferrarimu. Carroll Shelby a Ken Miles jsou rozhodnutí postavit neporazitelné auto.

Zajímavosti

  • Christian Bale chodil na lekce závodního ježdění na střední škole Bondurant High Performance Driving School.
  • Řidičské rukavice, ve kterých řídí Christian Bale, ušila česká firma Engelmuller.
  • Režisér ho hlavních rolí zvažoval také Toma Cruise a Brada Pitta.

Sice nejsem muž a nedokážu tento snímek náležitě ocenit, ale i přesto si myslím, že dva hlavní herci zvládli své role na jedničku. Prostředí Le Mans je skvěle vyobrazeno. Film má skvělou energii, která doprovází děj od začátku až do konce.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze