Čeští záchranáři dnes ukončí svoji činnost v Turecku

Čeští záchranáři dnes ukončí svoji činnost v Turecku
Fotografie: unsplash.com
  • Čeští hasiči vyprostili více než čtvrtinu všech obětí ve městě Adiyaman
  • Záchranný tým by se měl do Česka vrátit v pátek
  • Celkový počet obětí zemětřesení je aktuálně zhruba 42 tisíc

Český záchranářský tým ke včerejšímu dni vyprostil ve městě Adiyaman z trosek spadlých domů 77 mrtvých. Podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) zůstalo včera ve městě dalších šest mezinárodních skupin. Mluvčí českých hasičů Jakub Kozák uvedl, že se český záchranný tým bude od dnešního poledne chystat k odletu domů. Do Česka by se měli záchranáři vrátit zítra odpoledne.

„Středa 15. února 2023 byla pro hasiče dnem nepřetržitého pokračování v nasazení na dvou velkých suťovištích, kde již pomáhá i těžká technika. V sutinách je nasazeno už jen jedno naše družstvo, předpokládáme ukončení prací v sektoru do 12:00 hodin,“ uvedl dnes ráno pro ČTK mluvčí Jakub Kozák. Podle jeho slov stále není ve městě Adiyanam dostupná elektřina ani voda. Ve městě jsou ale v provozu čerpací stanice a všichni lidé, kteří potřebují lékařskou péči, ji dostávají.


Bezpečnost na místě katastrofy zajišťuje armáda a policie. „V oblasti bylo zaznamenáno určité napětí. Týmům se doporučuje, aby při provádění průzkumu nebo při práci na sutinách měly rovněž k dispozici tlumočníky či průvodce. Český tým se s žádným problémem přímo nesetkal,“ okomentoval situaci Jakub Kozák. Český tým se za celou dobu necítil v ohrožení, nedostal se ani do žádného konfliktu. Ještě v pondělí bylo v postižených oblastech 21 záchranných týmů z celého světa. V pondělí jich už bylo jen 6, a to včetně dvou jen z USA. „Podle statistik evidovaných v systému operací týmů USAR stojí čeští hasiči za vyproštěním více než čtvrtiny všech obětí ve městě,“ uvedl tiskový mluvčí. Minulý týden čeští záchranáři našli a vyprostili z trosek dva živé lidi. Jednu živou ženu pak našel pes české kynologické skupiny.

Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) dnes ráno po dvou dnech uvedl, že počet obětí zemětřesení v Turecku se zvýšil na 36 200. V Sýrii počet obětí stoupl na 5 800. To znamená, že celkový počet mrtvých v obou zemích aktuálně přesahuje 42 tisíc. Turecký úřad také informoval o tom, že v oblasti zasažené dvěma silnými otřesy bylo od minulého pondělí zaznamenáno dalších přibližně 4 300 otřesů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze