Turecko-syrské pohraničí zasáhlo další zemětřesení

Turecko-syrské pohraničí zasáhlo další zemětřesení
Fotografie: unsplash.com
  • Turecko zasáhla v pondělí večer další dvě zemětřesení
  • Otřesy pocítili lidé i v Egyptě a Libanonu
  • Turecké úřady zatím ohlásily 6 mrtvých a 294 zraněných
  • Sýrie zatím hlásí 470 zraněných

Jen 14 dní po zemětřesení v Turecku a Sýrii oblast postihl další otřes, tentokrát o síle 6,4 stupně. Zemětřesení, které vycházelo z hloubky deseti kilometrů, zasáhlo tureckou provincii Hatay a její hlavní město Antakya v pondělí večer. Pocítili ho ale také lidé v Egyptě a Libanonu. Podle posledních informací bbc.com si další přírodní katastrofa zatím vyžádala nejméně 6 obětí. Sýrie zatím hlásí 470 zraněných.

Dvě větší zemětřesení, která zasáhla Turecko i sousední Sýrií 6. února, zanechala více než milion lidí bez domova a zabila mnohem více lidí, než uvádějí oficiální čísla. Podle tamních úřadů si přírodní katastrofa vyžádala 46 tisíc obětí. Nyní v obou zemích další zemětřesení opět způsobilo zřícení mnoha budov, které to první ustály. Podle tureckých úřadů zemi zasáhly dvě zemětřesení za sebou s odstupem tří minut. První o síle 6,4 stupňů Richterovy škály, druhé o síle 5,8 stupňů.


Ministr zdravotnictví Dr. Fahrettin Koca uvedl, že bylo zraněno 294 lidí, z toho 18 vážně. Předpokládá se, že počet obětí bude nízký, protože zasažená oblast je z velké části vysídlená kvůli zemětřesení, které zasáhlo zemi před 14 dny. Turecké záchranné týmy kontrolovaly obyvatele, kteří po předchozích otřesech neměli domov a nyní žijí v provizorních stanech. „Myslela jsem, že se mi země pod nohama roztrhne,“ uvedla pro reuters.com Muna Al Omar, která v současné době přebývá se svým sedmiletým synem ve stanu v parku v centru Antakye. „Přijde další otřes?“

Turecká agentura pro katastrofy AFAD vyzvala obyvatele, aby se drželi dál od pobřeží Středozemního moře kvůli možnému nárůstu vodní hladiny až o 50 centimetrů v důsledku zemětřesení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze