Devět dní po zemětřesení v Turecku záchranáři vyprostili z trosek sedm lidí

Devět dní po zemětřesení v Turecku záchranáři vyprostili z trosek sedm lidí
Fotografie: unsplash.com
  • Dohromady se záchranářům podařilo vyprostit přes 8 tisíc živých lidí
  • Počet obětí se vyšplhal na necelých 38 tisíc
  • Záchranáři také vyprostili 574 dětí, které kvůli zemětřesení přišly o rodiče
  • Čeští záchranáři jsou stále v Turecku a pokračují v hledání

Od zemětřesení v Turecku a Sýrii už uběhlo děsivých devět dnů a záchranáři stále z trosek budov vyprošťují živé lidi. Jen během úterý se podařilo zachránit sedm přeživších, kteří byli celých 200 hodin bez jídla a vody. Dohromady se záchranářům podařilo vyprostit přes 8 tisíc živých lidí.

Podle nejnovějších informací reuters.com si přírodní katastrofa vyžádala už necelých 38 tisíc obětí. Z toho bylo 31 974 nalezeno v Turecku a 5 800 v Sýrii. Ze zasažených oblastí na jihu Turecka bylo evakuováno přibližně 200 tisíc lidí. Mezi dnes zachráněné patří dva bratři ve věku 17 a 21 let. Uvedli, že dokázali přežít díky proteinovému prášku, který jeden z nich užíval kvůli cvičení. „A také mobilní telefon, ten, kdybychom neměli, tak tu nejsme, většinu času jsme prospali a taky jsme se modlili k Bohu,“ uvedl jeden z bratrů pro televizi TRT.


Mezi poslední zachráněné patří žena, která byla nalezena pod zřícenou budovou v jihoturecké provincii Hatay. Zachránil ji ukrajinský tým záchranářů 205 hodin poté, co Turecko zasáhlo ničivé zemětřesení. Dále pak byl po 206 hodinách vyproštěn z trosek další živý člověk z provincie Kahramanmaraş. Turecký viceprezident Fuat Oktay uvedl, že záchranáři vyprostili z trosek také 574 živých dětí, které kvůli zemětřesení přišly o rodiče.

Záchranné týmy z celého světa se začínají od víkendu postupně vracet domů. Brzký konec záchranných prací oznámila také syrská nevládní organizace Bílé přilby. „Blížíme se konci. Vše nasvědčuje tomu, že nejsou žádní (přeživší), ale snažíme se na všech místech provést poslední kontroly,“ uvedl šéf Bílých přileb Ráid Sálih. Podle ČTK čeští záchranáři i nadále v Turecku zůstávají a pokračují v hledání přeživších na dvou místech ve městě Adiyaman. Do dnešního dne se jim podařilo zachránit dva přeživší a vyprostit 50 mrtvých. Dále také asistovali záchranářům z jiných týmů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze