Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku byla nalezena jedna Češka

Mezi oběťmi zemětřesení v Turecku byla nalezena jedna Češka
Fotografie: unsplash.com
  • Češka žila provincii Adiyman
  • Žádní další Češi mezi pohřešovanými ani zraněnými nejsou
  • Záchranáři stále pracují na hledání dalších obětí a přeživších

Ve čtvrtek dopoledne přišly do Česka zprávy o tom, že mezi oběťmi zemětřesení v Turecku byla i pohřešovaná Češka. Krátce po dopoledni tuto zprávu ČTK potvrdil český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek. Podle jeho slov nejsou žádní další Češi mezi pohřešovanými ani zraněnými. Zesnulá Češka dlouhodobě žila v provincii Adiyman.

„Nevíme v tuto chvíli o dalších Češích, kteří by byli pohřešovaní, zranění nebo v nějakých nesnázích. Nevylučuji ale, že se to může změnit. Ambasáda je aktuálně v kontaktu se všemi občany, kteří v době katastrofy pobývali v postižených provinciích na jihovýchodě země a všichni jsou v bezpečí,“ uvedl šéf českého zastupitelského úřadu. Velvyslanec Pavel Vacek se včera vydal města Adiyaman, kde se aktuálně nachází i jednotka českých záchranářů, kteří pomáhají s hledáním zraněných a obětí přírodní katastrofy.


Pavel Vacek uvedl, že škody v zasažených oblastech jsou obrovské. „Projížděli jsme městem Pazarcik, kde se nacházelo epicentrum otřesů. Škody jsou velmi rozsáhlé, zřítila se zhruba jedna třetina nebo jedna pětina budov. Ta devastace je plošná. Záchranné práce probíhají, ale města jsou zcela ochromená,“ doplnil. Urban Search and Rescue (USAR) tým z Česka, který se specializuje na vyhledávání lidí, přiletěl do Turecka v úterý. Tým zhruba 70 osob začal okamžitě s prohledáváním dvou zřícených budov v Adiyamanu. Hasičský záchranný sbor ČR na Twitteru uvedl, že dohromady už záchranáři našli 20 obětí a aktuálně pracují na vyproštění několika přeživších.

V pondělí nad ránem zasáhlo Turecko a Sýrii zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Jihovýchod Turecka zasáhlo další zemětřesení před polednem. To mělo sílu 7,5 stupně Richterovy škály. V noci z pondělí na úterý zasáhlo centrální Turecko další zemětřesení, které mělo sílu 5,6 stupně Richterovi škály. Během této doby zasáhly země stovky následných otřesů

.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze