Záchranáři v Turecku pátrají po přeživších jen ve dvou provinciích

Záchranáři v Turecku pátrají po přeživších jen ve dvou provinciích
Fotografie: unsplash.com
  • Záchranné práce stále probíhají v provinciích Kahramanmaraş a Hatay
  • I po 296 hodinách od zemětřesení se pod troskami budov stále nalézají přeživší
  • Aktuálně je v Turecku nahlášeno 41 020 obětí, okolo 6 tisíc v Sýrii

Záchranáři v Turecku v neděli ukončili většinu pátracích a záchranných operací. Od zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii, uběhly už dva týdny. Přírodní katastrofa si vyžádala desítky tisíc obětí. Záchranné práce probíhají stále probíhají ve dvou provinciích (Kahramanmaraş a Hatay). Záchranáři v těchto oblastech prohledávají 40 budov. I po 296 hodinách od zemětřesení se pod troskami budov stále nalézají přeživší. V sobotu záchranáři vyprostili ze sutin rodinu s 12letým chlapcem v provincii Hatay. Dítě však za nedlouho po vyproštění zemřelo.

„Je velice neobvyklé, že jsou lidé naživu v troskách budov tolik dní po zemětřesení. Naše těla jsou odolná, ale v tomto případě velmi záleží na štěstí jednotlivců. Pravidlo je tři minuty bez kyslíku, tři dny bez vody a tři týdny bez jídla, což znamená, že lidé mají možnost přežití, pokud máte dostatek kyslíku,“ uvedl pro cnn.com profesor Ilan Kelman z University College London.


Provincie Hatay je jednou z nejvíce postižených tureckých oblastí. Starosta provincie Lutfu Savas v neděli řekl, že nejméně 80 % budov bude muset být přestavěno. „Naléhavě potřebujeme další stany. Chladno bude ještě jeden měsíc. Lidé se bojí zůstat ve svých domovech a nechtějí tam nechávat ani svá zvířata,“ uvedl starosta. Aktuálně je v Turecku nahlášeno 41 020 obětí. V Sýrii je podle odhadů Organizace spojených národů (OSN) okolo 6 tisíc obětí. Záchranáři z celého světa pátrali po přeživších necelé dva týdny. Zemětřesení způsobilo také rozsáhlé materiální škody. Dvě silné zemětřesení a následné otřesy zbouraly nebo poškodily více než 100 tisíc budov, ve kterých bylo bezmála 400 tisíc bytů.

Čeští záchranáři se z postižených oblastí vrátili minulý týden v pátek. Podle ČTK vyprostili ve městě Adiyaman ze sutin 78 mrtvých těl a dva živé lidi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze