ChatGPT poradil tvůrci Černého zrcadla, jak (ne)napsat další epizodu

ChatGPT poradil tvůrci Černého zrcadla, jak (ne)napsat další epizodu
Fotografie: Markus Winkler, unsplash.com
  • Černé zrcadlo zkoumá vztah lidí a technologií
  • Jeho autor zkoušel vygenerovat další epizodu pomocí umělé inteligence
  • Výsledek ho nepřesvědčil, ale poskytl mu cennou reflexi

Uznávaný autor sci-fi zkouší, jestli by za něj další díl seriálové antologie Černé zrcadlo nemohla napsat umělá inteligence, o které se v poslední době tolik mluví. Zní to přesně začátek další epizody seriálu, který působivým až děsivým způsobem zkoumá vztah lidí a technologií. Jde však o skutečnou událost, se kterou se Charlie Brooker svěřil v rozhovoru pro empireonline.com.

Trochu jsem si hrál s ChatGPT,“ prozradil na sebe autor. „Nejdřív jsem napsal 'generovat epizodu Black Mirror' a ono mi to nabídlo něco, co na první pohled působí věrohodně, ale na druhý pohled je to odpad. Protože jediné, co to udělalo, bylo, že vyhledalo všechny synopse epizod Black Mirror a tak nějak je smíchalo dohromady. A když se v tom člověk trochu hlouběji pohrabe, řekne si: ‚Tady není žádná originální myšlenka.‘

Brooker tak došel ke stejnému závěru jako řada ostatních. Jakkoli mohou znít výstupy ze současných chatbotů přesvědčivě, jedná se pouze o sofistikovaný kompilát již existujících textů. Vedle pokulhávající faktické správnosti je tak jejich velkým nedostatkem originalita. Brooker však využil stěžejní myšlenku celého Černého zrcadla – technologie samy o sobě nejsou špatné, na rozdíl od toho, jak s nimi naloží lidé.

Každý z dílů tak obsahuje poměrně specifické varování v tom, čemu se do budoucna vyvarovat. A přesně to udělal i Brooker. „Uvědomil jsem si, že jsem napsal spoustu epizod, ve kterých někdo říká: ‚Aha, celou dobu jsem byl v počítači!' Tak jsem si řekl: prostě zahodím jakýkoli smysl toho, co si myslím, že je epizoda Black Mirror. Nemá smysl mít antologický seriál, když nemůžete porušit svá vlastní pravidla. Prostě taková pěkně studená sklenice vody do obličeje.

Byla tato zkušenost dost silná na to, aby si seriál udržel vysokou úroveň? To zjistíme už za týden, kdy Netflix zveřejní šestou řadu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze