ChatGPT a ostatní. Co umí a proč jsou nebezpeční? South Park vám to vysvětlí

ChatGPT a ostatní. Co umí a proč jsou nebezpeční? South Park vám to vysvětlí
Fotografie: South Park Studios
  • Fenomén umělé inteligence se dostal i do animovaného seriálu South Park
  • Tvůrci vám zde typicky satirickým způsobem vysvětlí, jak ji lze využít, zneužít a proč by to mohlo být nebezpečné

OpenAI, ChatGPT, nový Bing, Bard od Googlu a další. O těchto systémech založených na umělé inteligenci a strojovém učení, které vám vygenerují text na požadované téma, je v poslední době slyšet čím dál tím víc. Hlavně díky příslibu (či snad hrozbě), že zásadním způsobem změní fungování naší společnosti.

Pokud vás zajímá, proč a jak, pak po tom můžete pátrat na internetu. Dozvíte se, že se jedná o řadu algoritmů, které využívají statistické vlastnosti jazyka, aby prováděly kvalifikované odhady na základě slov, která jste dříve napsali. Jejich schopností tak není samostatné myšlení, ale generování věrohodně vypadajícího textu. To znamená, že mají tendenci prezentovat nepravdivé informace jako pravdivé, protože to, zda daná věta zní věrohodně, nezaručuje její pravdivost.

Taková definice však zní příliš akademicky a většině lidí moc neřekne. Lepší je proto podívat se na poslední díl South Parku s názvem Deep Learning. Parta podnikavých dětí zde zjistí, že už není potřeba se namáhat s psaním esejí, protože to za ně může udělat právě ChatGPT. Nezůstane však jen u psaní úkolů, ale umělá inteligence za vás může řešit i mnohem osobnější problémy. Že na sebe potíže nenechají dlouho čekat, je v South Parku pravidlem. Na pouhých 20 minutách nezaměnitelného satirického formátu tak můžete skvěle pochopit, jak lze nové systémy využít, zneužít a jaké případně představují nebezpečí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze