Chytrá robotická sekačka Segway Navimow má LTE, GPS a ultrazvuková čidla

Chytrá robotická sekačka Segway Navimow má LTE, GPS a ultrazvuková čidla
Fotografie: Segway
  • Segway uvedl novou řadu sekaček
  • K orientaci využívají GPS ze satelitů i pozemního vysílače
  • Mají nejrůznější čidla, LTE připojení a ovládají se přes aplikaci
  • Jejich výbavě odpovídá i cena

Pamatujete na první generace chytrých vysavačů? Jejich přínosem bylo spíš pobavení lidí než skutečný úklid. Neustále narážely do překážek, zasekávaly se, padaly ze schodů a tak dále. V posledních generacích jejich výbava naopak připomíná samořiditelná auta, o jakých píšeme na fDrive. Mají laserové senzory a k mapování okolního prostoru využívají umělou inteligenci, takže byt znají mnohdy lépe než jeho majitel.

Segway Navimow

Tento vývoj se zpožděním následují i automatické sekačky na trávu. Jejich první generace, na které dnes můžeme narazit v obchodech, vyžadují vymezení pracovního prostoru pomocí drátu pod zemí. Každá neobvyklá překážka je buďto poškodí, nebo pro ni naopak představují nebezpečí.

To se snaží změnit firma Segway, která je známá hlavně svými vozítky. Tentokrát se lidstvo snaží posunout kupředu řadou sekaček Navimow. Jak už název napovídá, jejich hlavní předností je navigace neboli orientace k prostoru. K tomu se využívá signál GPS. Ten z družic je doplněn o lokální vysílač, takže bylo dosaženo přesnosti na 2 cm. Další senzory se postarají o detekci nečekaných překážek. Problémem by tak neměly být pohozené dětské hračky, ale i děti samotné. Model pro menší zahrady spoléhá na Wi-Fi, vyšší modely mají dokonce LTE, protože se předpokládá, že se při sekání pozemku až do 3 000 m2 vzdálí od domu. I proto jsou sekačky voděodolné podle standardu IPx6. Ovládání pak samozřejmě probíhá přes aplikaci v chytrém telefonu a sekačky jsou do jisté míry autonomní. Samy si tedy řídí, kdy sekat a kdy nabíjet, aby vás co nejméně rušily a přesto měly optimální výsledky.

Za takové průlomové technologie je však potřeba náležitě zaplatit. Nejlevnější model začíná na 1 199 €, což je cca 30 tisíc korun. Cena špičkově vybavené sekačky se pak vyšplhá na 2 499 €, tedy více než 60 tisíc Kč. Další peníze pak můžete utratit za nejrůznější příslušenství.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze