Kočky a psi mohou být prevencí potravinových alergií

Kočky a psi mohou být prevencí potravinových alergií
Fotografie: unsplash.com
  • Děti, které byly v úzkém kontaktu s těmito domácími mazlíčky, měly o 13 až 16 % nižší riziko vzniku všech potravinových alergií
  • Děti, které vyrůstaly se psy, měly menší pravděpodobnost vzniku alergie na vejce, mléko nebo ořechy
  • U dětí, které žily s kočkami, bylo menší riziko vzniku alergie na pšenici, sóju a vejce

Studie ukázala, že děti, které vyrůstaly v jedné domácnosti s kočkami nebo psy, mohou mít nižší pravděpodobnost, že se u nich v pozdějším věku vyvine alergie na potraviny. Studie publikovaná PLOS One analyzovala data od více než 65 tisíc dětí z Japonska. Vědci zjistili, že děti, které byly v úzkém kontaktu s těmito domácími mazlíčky, měly o 13 až 16 % nižší riziko vzniku všech potravinových alergií ve srovnání s dětmi, které nevyrůstaly s žádným domácím zvířetem.

„Naše zjištění naznačují, že expozice psům a kočkám může být prospěšná proti rozvoji určitých potravinových alergií, čímž se zmírní obavy z chovu domácích mazlíčků a sníží se zátěž potravinových alergií,“ uvedli autoři studie pro cnn.com. Děti, které vyrůstaly se psy v jedné domácnosti, měly menší pravděpodobnost, že budou mít v pozdějším věku alergii na vejce, mléko nebo ořechy. U dětí, které žily s kočkami, bylo méně pravděpodobné, že by se u nich průběhu života vyvinula alergie na pšenici, sóju a vejce.


Jaké zvíře alergie přitahuje?

Vědci také zjistili, jaké zvíře si raději nekupovat, pokud nechcete být ohrožení alergií. Soužití s křečkem v jedné domácnosti během vývoje dítěte může až zdvojnásobit riziko vzniku alergie na ořechy. Autoři studie se domnívají, že ořechy, které křečci konzumují, mohou způsobit vyšší citlivost na tyto plody u kojenců prostřednictvím fyzického kontaktu nebo prachem, který se v domácnosti šíří.

Odborníci dále tvrdí, že kontakt s domácími mazlíčky může posílit střevní mikrobiom dětí. „Z mnoha studií víme, že mikrobiom, což jsou mikroorganismy, které v nás žijí, ovlivňují naše imunitní reakce a náš imunitní systém,“ uvedla Dr. Amal Assa'ad, která se na výzkumu nepodílela.

Odborníci doufají, že tyto výsledky mohou pomoci při výzkumu příčin dětských potravinových alergií. „Zvíře by mohlo vaše děti ochránit před hrozícími potravinovými alergiemi,“ doplnil Dr. Jonathan Bernstein. „Je ale důležité, aby dítě začalo být v kontaktu s domácím mazlíčkem velice brzy, když se začne vyvíjet imunitní systém.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze