4 věci, které je potřeba zvážit, než darujete na Vánoce domácího mazlíčka

4 věci, které je potřeba zvážit, než darujete na Vánoce domácího mazlíčka
Fotografie: unsplash.com
  • Pokud chcete pořídit domů jakékoliv zvíře, je potřeba mu věnovat čas
  • Musíte mít na něj připravené finance, ať už jde o vybavení či veterinární péči
  • Pokud jezdíte na dovolenou, musíte zajistit hlídání, nebo jej vozit s sebou

Vánoce jsou tu za několik dní, a pokud plánujete, že vašemu dítěti pořídíte domácího mazlíčka (ať už jakéhokoliv), před tím, než ho přivedete domů, si pečlivě rozmyslete, zda pro něj máte vše potřebné: dostatek času a v případě, že dítě přestane bavit, postaráte se o něj vy. Ať už jde o menší zvíře jako je křeček, nebo o větší zvířata jakou jsou kočky a psi, nezapomínejte, že zvířata s vámi nebudou jen několik měsíců, ale některá i desítky let. Co si tedy dobře promyslet, než zvířátko na Vánoce pořídíte?

Máte na něj čas a peníze?

Každé zvíře stojí peníze. U hlodavců je potřeba koupit vhodnou klec s vybavením a pravidelně měnit podestýlku. U koček je potřeba koupit škrabadlo, kočičí toaletu a měnit stelivo. U psů počítejte s vodítkem, pelíškem a hračkami. A hlavně u většiny zvířat je potřeba počítat s veterinární léčbou a očkováním. Podle realinsurance.com je také důležité, vyhradit si pravidelně čas na vašeho mazlíčka, jelikož vaše přítomnost jej dělá šťastným a nepřipadá si osamoceně. Je potřeba se s nimi pomazlit, nechat je proběhnout, proletět, nebo zajít na delší vycházku.

Kde zvíře zakoupit?

Pokud jde o kočku nebo psa, nejlepší variantou je adopce. U nás je nespočet útulků a neziskových organizací, které zachraňují kočky a psy z ulice či z domovů, kde se k nim nechovali majitelé hezky. V útulcích svá zvířata znají a pomohou vám vybrat právě takové, které se bude hodit do vaší rodiny. Pokud chcete zvíře s průkazem původu, navštivte chovatele a zkontrolujte jeho chovnou stanici na internetu.

křeček

Některá zvířata lze koupit ve zverimexu. Zde si vždy zkontrolujte, jak se ke zvířatům chovají, zda mají vodu a jídlo. Podívejte se, zda zvíře nemá lysiny, nebo zda se nebojí, když si jej chcete pohladit. Zeptejte se také, jak je staré a zda mají informace, odkud zvíře pochází.

Dovolená

Ať už si pořídíte jakékoliv zvíře, bude potřeba počítat s tím, že pokud budete chtít odjet na dovolenou, budete ho muset vzít s sebou, nebo zajistit hlídání. Pokud budete cestovat v rámci ČR, můžete si svého mazlíčka vzít s sebou. Většinou se jedná o psa, morče, myš, králíka a podobně. Počítejte ale s tím, že ne každé zvíře má rádo cestování a místo toho je pak lepší zajistit hlídání od sousedů, kamarádů apod.

Pokud jde o kočku, ta si většinou vystačí sama a stačí, když někdo přijde k vám a dá jí vodu, jídlo a vyčistí záchod. Pokud jde o psa, bude potřeba jej umístit k někomu známému, nebo zvolit psí hotel. Stejně tak již existují profesionální chůvy, které budou chodit k vám domů a o kočku se postarají. Podle preventivevet.com také není vhodné pořídit si zvíře v případě, že v nadcházejících měsících chcete odjet, jelikož zvíře potřebuje čas, aby si zvyklo na nové prostředí.

Může vám poničit nábytek

Ať jde o jakékoliv domácí zvíře, musíte počítat s tím, že vám může zničit nábytek. A nejde jen o psa a kočku. Pokud si pořídíte, králíka, morče, křečka, a jiné menší hlodavce, bude potřeba je pustit ven z klece, aby se proběhli. Může se tak stát, že ve chvilkové nepozornosti vám rozkoušou elektrický kabel, nebo okoušou dřevěný nábytek. Je proto lepší volit ohraničené místo, kde mohou běhat.

Kočky i psi chodí volně po bytě a je tak potřeba je naučit, aby neškrábali nábytek, nekousali vybavení bytu a neshazovali vše, co vidí. A to bude vyžadovat notnou dávkou trpělivosti, jelikož naučit jakékoliv zvíře cokoliv, vždy chvíli trvá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze