Chytrá umělá slinivka pomůže zvládnout diabetes druhého typu

Chytrá umělá slinivka pomůže zvládnout diabetes druhého typu
Fotografie: University of Cambridge
  • Přístroj monitoruje hladinu cukru v krvi a podle toho podává inzulín
  • Překážkou není ani selhání ledvin
  • Je účinnější, než když to dělají lidé

V roce 2016 schválily americké úřady „umělou slinivku“ pro pacienty s diabetem 1. typu. Jejím úkolem je neustále monitorovat hladinu cukru v krvi a na základě výsledků a dalších proměnných dávkovat inzulín. Vědci z University od Cambridge nyní úspěšně otestovali podobné zařízení pro pacienty s cukrovkou 2. typu. A to dokonce takových, které potkala častá komplikace v podobě selhání ledvin.

Taková kombinace pak vedle mnoha jiných obtížích vede k extrémním změnám hladiny cukru ve velmi krátkém čase, což může mít pro pacienty velmi vážné následky. Na rozdíl od dříve použitého zařízení je nový model plně autonomní. Obsahuje senzor, inzulínovou pumpu a počítač, který sám rozhodne, kdy a jakou dávku podat. Bezdrátové propojení s telefonem zde slouží pouze pro kontrolu a případnou změnu nastavení.

Zatímco kontrolní skupina byla schopna dosáhnout požadovaného množství cukru v krvi po 38 % času experimentu, u pacientů léčených novým způsobem to bylo 53 %. Podle vědců toto číslo postupem času roste, protože se chytrý algoritmus přizpůsobuje potřebám každého pacienta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze