Vědci vyvinuli kardiostimulátor, který po použití lidské tělo přirozeně rozloží

Vědci vyvinuli kardiostimulátor, který po použití lidské tělo přirozeně rozloží
Fotografie: Northwestern University
  • Kardiostimulátor váží jen půl gramu
  • Po 5 až 7 týdnech se přirozeně rozloží
  • Odpadne tak nutnost další operace

Pokud není srdce schopno z nejrůznějších příčin udržet správný rytmus, pak se taková situace řeší pomocí kardiostimulátoru. Drobné elektronické zařízení dokáže pomocí slabého elektrického proudu stimulovat srdeční svalovinu, aby fungovala správným způsobem. Takové řešení nemusí být navzdory zažitým představám permanentní. Často je například potřebný jen nějakou dobu po operaci, která pomůže nemocnému k plnému zotavení. To s sebou bohužel nese nutnost dalšího chirurgického zákroku, což znamená riziko komplikací nebo infekce.

A přesně v takových případech by měl pomoci vynález vědců z Northwestern University. Jejich zařízení je bezdrátové, bez integrované baterie a hlavně se po 5 až 7 týdnech rozloží na biologicky odbouratelný materiál.

K napájení slouží externí anténa, která dodává energii pomocí RFID pole. Tedy podobný systém, jaký používají například NFC tagy, které se také obejdou bez vlastního napájení. Díky tomu je kardiostimulátor lehký a ohebný. Je silný jen 250 mikronů a váží půl gramu. V budoucnu by jej bylo možné implantovat jen přes velké žíly, bez otevřeného chirurgického zákroku. Vědci jej prozatím otestovali na malých a velkých zvířatech a doufají, že cesta k lidským srdcím nebude delší než několik let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze