Chytré plavecké brýle se dočkaly druhé generace

Chytré plavecké brýle se dočkaly druhé generace
Fotografie: Form
  • Novinkou je snímač srdečního tepu
  • Plavci na otevřené vodě ocení i funkce pro orientaci
  • Mezigeneračně však stoupla cena

Když se v roce 2019 poprvé světu představily chytré plavecké brýle, spousta lidí to vnímalo jen jak módní výstřelek s tím, že všechno musí být „smart“. Tento neobvyklý počin si však své zákazníky zřejmě našel, protože Smart Swim 2 jsou už druhou generací tohoto produktu.

Stejně jako první verze je i Smart Swim 2 vybaven malou krabičkou připevněnou na jedné straně brýlí, kde jsou umístěny senzory a komponenty. Tento „tech pack“ obsahuje akcelerometr, gyroskop, magnetometr a barometr. Tech Pack brýlí Smart Swim 2 je o 15 % menší než u jejich předchůdce, což by mělo zajistit pohodlnější nošení a lepší hydrodynamiku.

Smart Swim 2

Brýle stále postrádají jakoukoli formu GPS, takže pokud chcete zobrazit informace o vzdálenosti a tempu, budete je muset spárovat s kompatibilními hodinkami Apple nebo Garmin. Všechna naměřená data se samozřejmě sbíhají v aplikaci, kde získáte podrobný rozpis jednotlivých délek, údaje vám umožní pochopit vaše silné a slabé stránky a poskytnou vám oblasti, na které se můžete zaměřit, abyste mohli zlepšit tempo a získat motivaci. Je zde více než 1 500 předpřipravených tréninků, případně si můžete sestavit vlastní nebo importovat tréninkové plány z TrainingPeaks. Brýle Form Smart Swim 2 (a všechny jejich funkce) získaly závodní schválení od organizací World Triathlon, USA Triathlon, Professional Triathletes Organisation (PTO) a Supertri, což je pro některé sportovce zásadní.

Jedním z nejvýznamnějších vylepšení brýlí Smart Swim 2 je integrovaný snímač srdečního tepu na spánku. Získat přesné údaje o srdečním tepu ve vodě je složité. Zařízení na zápěstí obvykle nefungují příliš dobře a problémy mohou mít i hrudní pásy. Navíc může být otravné trápit se s dalším zařízením. Form slibuje spolehlivé a přesné měření a bude zajímavé sledovat, jak se to projeví v praxi. Oproti původní verzi se ale zkrátila výdrž baterie z 16 hodin na 12.

Smart Swim 2

Další novinkou u Smart Swim 2 je funkce SwimStraight. Tato nová funkce je digitální kompas, který má pomáhat plavcům v otevřené vodě. Během plavání poskytuje živé směrové údaje přímo v brýlích a pomáhá vám udržet směr. Plavci by se díky ní nemuseli zastavovat a orientovat se. Místo toho mohou jednoduše udržovat stálý směr a dívat se přitom do brýlí.

Kromě těchto fyzických změn zůstává u brýlí Smart Swim 2 mnoho věcí stejných. Stále mají stejný displej s rozlišením 72×40 px a dvoutlačítkové uživatelské rozhraní. Vzhledem k nové výbavě a samozřejmě také inflaci poskočila cena. Zatímco předchozí model začínal na 199 dolarech, novinku lze pořídit od 250 dolarů, tedy zhruba sedm tisíc korun po přidání daně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze