Co jednou nahradí internet? Mark Zuckerberg už plánuje „metaverse“

Co jednou nahradí internet? Mark Zuckerberg už plánuje „metaverse“
Fotografie: Jezael Melgoza, unsplash.com
  • Mělo by se jednat o propojení nejrůznějších realit
  • Podobný koncept už existuje delší dobu
  • Facebook se jej rozhodl rozvíjet a hrát v něm hlavní roli

Velcí technologičtí giganti stejně jako nejrůznější vizionáři si kladou otázku, co jednou nahradí internet. Respektive, co se stane dominantní složkou, co propojuje celé lidstvo. Mark Zuckerberg oznámil nejdříve svým zaměstnancům a posléze i v obsáhlém rozhovoru na theverge.com, že to bude tzv. „metaverse“, v jehož budování by Facebook rád hrál zásadní roli. Tento pojem není nikterak nový. Poprvé se objevil v díle Snow Crash od Neala Stephensona z roku 1992. Popisuje spojení fyzické, rozšířené a virtuální reality, kterou lidé vzájemně sdílejí v online prostoru.

Někdy se tento tento prvek podaří naplnit i pomocí současných technologií. Kupříkladu, když se kvůli koronavirovým omezením odehrávají koncerty v on-line hrách namísto toho, aby jen běžel videopřenos z prázdného sálu. Během karantény i šéf Facebooku přemýšlel o tom, jakým způsobem komunikujeme. Sledovat zářící obdélníky světla nebo spoléhat jenom na hlas je podle něj zoufale málo vzhledem k tomu, jaké možnosti dnešní technologie nabízejí nebo mohou nabídnout. Přestože se rozhovor uskutečnil přes Zoom, Zuckerberg v něm přemítal, že jednou by to mohlo vypadat tak, že by redaktor seděl na gauči u něj v pracovně. Ovšem ne fyzicky, ale za použití kombinace virtuální a rozšířené reality. I když se Facebook v této oblasti silně angažuje, metaverse by mělo být přístupné každému bez ohledu na jeho technologické vybavení.

Vzniknout by tak mohl úplně nový svět, který by vytvořil zcela nové podnikatelské příležitosti a profese. Tedy minimálně takový průlom, jaký znamenalo masové rozšíření internetu. Komentář listu však připomíná, že načasování takového oznámení není zrovna vhodné. Facebook totiž čelí kritice za nezvládnutí situace okolo šíření dezinformací a řada zákonodárců se snaží prosadit jeho rozdělení nebo omezení. Mark Zuckerberg naproti tomu sní o světě, kde bude mít nad lidmi ještě větší kontrolu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze