Češi jsou milovníky vepřového masa, a to jde poznat i v regálech se šunkami. Šunek v obchodech najdeme mnoho druhů a někdy je těžké najít tu, která vám bude chutnat. Pro mnoho lidí hraje hlavní roli cena, ta by ale neměla být klíčová, jelikož cena jednoznačně ovlivňuje kvalitu. I v nižších cenových kategoriích ale najdete i vcelku kvalitní šunky, stačí se soustředit na ty, které většinou nevidíte propagované v reklamách, a tak jsou náklady nižší. Na co se tedy u koupě šunky dívat?
Standard, výběrová a nejvyšší jakosti
Na tyto tři třídy jakosti jsou šunky rozděleny. Každá musí splňovat určité parametry, aby mohla daný název nést. Nejnižší kvalitu má šunka standard, u ní stačí, když šunka obsahuje přibližně 55 % masa, přičemž musí obsahovat podle bezpecnostpotravin.cz minimálně 10 % čistých svalových bílkovin. Šunka může být označena jako výběrová, pokud obsah čistých svalových bílkovin je alespoň 13 %. To odpovídá alespoň 72 % masa v šunce. Poslední kategorií je šunka nejvyšší jakosti. Tyto šunky mají alespoň 89 % masa a více, aby splňovaly normu, kdy jejich obsah čistých svalových bílkovin musí být alespoň 16 %.
Názvy šunek jsou ale nejrůznější. Kromě výše zmíněných naleznete například šunku pro děti, fitness šunku, farmářskou šunku a další názvy. Ty vás ale nemusí mást, každá šunka musí mít jasné označení, do které třídy spadá. Pokud tuto informaci nenajdete na přední straně obalu, pak ji hledejte u složení. Samozřejmě čím vyšší procento masa, tím je šunka kvalitnější a obsahuje méně vody, případně škrobu.





Jak uvádí ferpotravina.cz, kupujeme-li vepřovou šunku, musí být vyrobena pouze z kýty. V případě, že by byla použita jiná část prasete, nesmí se již použít název šunka. I další přídatné látky jsou povoleny podle jakosti. V případě standardní šunky mohou být použity barviva, škrob a sója. U výběrové šunky a šunky nejvyšší kvality jsou již tyto složky zakázané.
Další, co na šunce sledujte, je obsah soli. Kvalitní šunky budou mít 2 % soli a méně. Pokud se podíváte na složení, čím menší počet složek, tím lépe. U každé šunky naleznete v základu maso, vodu, sůl, konzervanty a případně koření. Stejně jako tomu bylo u kuřecích šunek, ani u vepřových jsme v obchodě nenašli tu, která by neobsahovala dusitan sodný (E250). Toto „éčko“ slouží jako stabilizátor a zároveň dodává uzenou chuť. Ačkoliv jeho přínos pro zdraví je negativní, v potravinách jej stále nalezneme (i když v menších dávkách), jelikož jej výrobci neumí nahradit jiným aditivem.