Plýtvání potravinami je snad v každé rodině tématem, které se vždy jednou za čas řeší. Je přitom jedno, jaký měsíční rozpočet na jídlo máte, potravinami se plýtvá v každé domácnosti. Stačí totiž málo a v koši skončí pečivo, které je už tvrdé nebo plesnivé, seschlé ovoce či zelenina nebo prošlé potraviny zapomenuté v lednici. Podle Ministerstva zemědělství české domácnosti za rok vyprodukují přes 405 tisíc tun odpadu, to je mnohonásobně více, než vyprodukují restaurace a další stravovací zařízení dohromady. Pokud i vy chcete omezit plýtvání jídlem, stačí udělat jen pár změn.
Nakupujte s rozmyslem
Chodíte nakupovat se seznamem nebo berete v obchodě, co vás zrovna napadne? Nejlepší volbou je samozřejmě naplánovaný jídelníček a podle něj poté provedený nákup. Ne každý ale dokáže být takto disciplinovaný. Pokud si neplánujete jídla dopředu a nakupujete například podle toho, co je zrovna ve slevě, přemýšlejte i nad množstvím. Nemá smysl kupovat kila banánů jen proto, že jsou ve slevě, pokud víte, že sníte tři za týden.
Ve slevě se vyplatí kupovat trvanlivé potraviny jako je rýže, těstoviny, konzervy, olej a další. Nekupujte ale zbytečně více ovoce či zeleniny, protože nevydrží dlouho. Pokud se už stane, kořenová zelenina se dá zachránit tak, že ji nakrájíte a zamrazíte, z ovoce můžete vymačkat šťávu a tu taktéž zamrazit. Nejlepší ale je kupovat zeleninu a ovoce pravidelně a konzumovat je čerstvé. Stejně tak tomu je u mléčných výrobků, které mají krátkou trvanlivost.

Správné skladování potravin
Kromě nakupování jen potřebných potravin je důležité i jejich skladování. Podle Mayo Clinic můžete správným skladováním prodloužit životnost ovoce i zeleniny. Brambory je potřeba mít v chladu, suchu a temnu, aby neklíčily, čerstvé bylinky zase dejte do sklenice s vodou a do lednice. Ovoce i zeleninu, která patří do lednice, dejte do určeného šuplíku. Lepší jsou také papírové sáčky než plastové, jelikož se potraviny nezapařují. Potraviny skladujte tak, že ta s nejdelší trvanlivostí bude vzadu/vespod. Vyhnete se tak kontrolování, kdy co projde, a automaticky budete spotřebovávat ta jídla, která mají nejkratší dobu trvanlivosti.
Zpracujte zbytky
Nevyhazujte potraviny, které nejsou vyloženě plesnivé nebo mají po datu spotřeby. Máte doma starší chleba? Můžete jej obalit ve vajíčku a osmažit nebo z něj udělat krutony do polévky. Ze zavadlé zeleniny zase můžete udělat krémovou polévku nebo zeleninovou směs s masem. A pokud vlastníte sušičku, můžete si udělat domácí vegetu. Jestliže jste uvařili příliš mnoho jídla, můžete jej jednoduše zmrazit. Z přebytků brambor můžete udělat například noky a z bramborové kaše zase polévku. Nebojte se vymýšlet nové recepty.
Z odkrojků si také můžete vytvořit vlastní lístky natě. Stačí ukrojit konec mrkve, pórku, celeru (i řapíkatého), cibule či ředkvičky a dát do misky s vodou tak, aby byl konec ponořený ve vodě. Uvidíte, jak rychle začnou natě růst. A z odřezků můžete také uvařit zeleninový vývar. Stačí, když si budete postupně schovávat slupky a odkrojky ze zeleniny do mrazáku a následně z nich uvaříte vývar.