Co vás čeká před odletem?

Osobní průvodce Novým Zélandem
Co vás čeká před odletem?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Tento seriál vás postupně provede Novým Zélandem
  • Na začátku se zaměříme na možnosti, jak se na Nový Zéland dostat
  • Podíváme se také na to, co si s sebou vzít, jaká jsou víza a jak to chodí na letišti v Aucklandu

V tomto seriálu se zaměříme na místa, přírodu, kulturu a další zajímavosti na Novém Zélandu. Nový Zéland je zemí, kterou chce navštívit mnoho z nás. Ať už pro jeho krajinu, přírodu nebo prostě proto, že se nachází téměř přesně na druhé straně zeměkoule.

Já osobně jsem byla na Zélandu již dvakrát, jelikož tam několik let žije moje sestra. Další návštěvu zatím překazila pandemie, ale doufám, že se tato situaci již brzy změní. Jelikož jsem už na Zélandu strávila déle jak dva měsíce, měla jsem možnost procestovat několik velmi zajímavých míst a poznat místní kulturu. A postupně se vám budu snažit poodhalit, která místa stojí za navštívení, kde najít dobré jídlo i jaká je vlastně místní kultura.

Nový Zéland

Začneme ale pěkně od začátku – u rozhodnutí. Každý z nás má nějaký sen, kam by se chtěl podívat. Už při prvním výstupu z letadla na Novém Zélandu ucítíte vůni všudypřítomných květin, kterou váš nos za chvilku přestane vnímat, ale při návratu do České republiky vám dá jasně najevo, že tady to tak hezky prostě nevoní.

Dolary si vyměňte ještě v ČR, ve směnárnách je mají téměř všude. Jelikož je Zéland vyspělá země, nemusíte si peněženku rozpačitě tisknout k tělu a nespustit z ní zrak. Na druhou stranu obezřetnost také není k zahození. Pokud jste rozhodnuti na Zélandu řídit, musíte si vyřídit mezinárodní řidičský průkaz. Na úřadě, kde se vydávají řidičské průkazy, vám vydají ještě jeden papír, který vás bude opravňovat řídit mimo EU. Platnost tohoto průkazu je rok.

Nový Zéland

Pokud se tedy rozhodnete, že chcete zemi navštívit, čím začít? Logicky letenkou. Pokud nemáte finanční omezení a zároveň se vám nechce nic zařizovat a prostě jen nastoupit do letadla a mít klid, můžete koupit zájezd přes cestovní kancelář. Nabízejí zájezdy včetně výletů i ubytování, ale počítejte s tím, že v tomto případě se budete pohybovat cenově okolo 100 000 Kč/osoba. Já se zaměřím na dopravu bez cestovní kanceláře s příletem do Aucklandu.

Nový Zéland

Zéland má na výběr z mnoha letišť, Auckland je však nejjednodušší volba, jelikož je to největší letiště. Dobré je vyhledávat letenky přes různé stránky, které shromažďují vícero leteckých společností. Rovnou doporučuji zaškrtnout možnost 1 až 2 přestupů, v opačném případě vám budou vyskakovat nabídky letenek, kde se počet přestupů bude rovnat počtu vašich prstů. Pro vášnivé cestovatele ještě dodám, že tyto letenky jsou nejlevnější a pokud najdete slušnou akci, je možné sehnat zpáteční letenku i okolo 15 000 Kč. Cesta ale zabere dvojnásobek času. Tyto nabídky se však u klasických webových stránek pro nákup letenek nezobrazí a naleznete je spíše u těch, které se zaměřují na levnější způsob cestování.

Nový Zéland

Pokud tedy budete vybírat z možností 1 až 2 přestupů, nabídne se vám několik povětšinou společností. Doporučuji se řídit časem letu a přestupu. Nejlépe vychází Emirates a Korean Air. Aktuálně (únor 2022) jsou lety velmi omezené, jelikož v rámci pandemie je vstup do země výrazně omezen a letecké společnosti na to samozřejmě zareagovaly. Obě zmíněné společnosti nabízejí let s jedním přestupem. V případě Emirates je první let do Dubaje necelých 6 hodin a poté přímo do Aucklandu. Druhý let trvá 18,5 hodiny, což představuje jeden z nejdelších letů, které můžete absolvovat.

Korean Air nabízí let trošku vyrovnanější. První let do Soulu trvá cca 12 hodin a ze Soulu do Aucklandu je to 11 hodin. Nebudu přehánět, když napíšu, že si po dobu cesty budete několikrát přát vynalézt teleport.

Některé otázky v příjezdovém formuláři vás nejspíše překvapí.

Ještě v letadle dostanete příjezdový formulář, který budete předkládat na letišti. Některé otázky vás nejspíše překvapí. Určitě mezi ně patří dotaz, jestli s sebou nevezete zablácené boty. Doma také nechte vše ze dřeva, a to včetně koupeného, například hračky nebo dřevěné ozdoby. Je to kvůli červotočům a dřevokazným houbám. Tito škůdci by se totiž mohli s dovozem na Zéland dostat a zničit domy, které jsou zde většinou ze dřeva.

Po příletu, jako všude jinde, je potřeba projít kontrolou. Po letišti jsou rozmístěné cedule, na kterých jsou vyfocené různé předměty a jídlo, jež máte před kontrolou vyhodit. Jedná se třeba o nezabalené jídlo, syrové maso, ovoce a zeleninu, již zmíněné dřevěné hračky a další. Nemusíte se však ničeho bát, Novozélanďané jsou velmi milí. I když třeba dokonale neovládáte angličtinu, snaží se pomoci. Pokud byste se dostali ke kontrole a měli u sebe například mandarinku, můžete to přiznat a rovnou ji i vyhodit. Tato kontrola probíhá až těsně před opuštěním letiště, tedy až za projitím letištní zóny.

Nový Zéland

Při opouštění letištní zóny budete potřebovat příjezdový formulář a adresu, kde budete bydlet. Je jedno, jestli jste si zařídili motel, hotel nebo si půjčíte karavan. Je však potřeba uvést, jak budete bydlet. Další věcí je, že musíte mít u sebe nebo na účtu 1 000 NZD na každý měsíc pobytu. Pokud máte již ubytování zaplaceno, částka se snižuje na 400 NZD. Osobně po mě nikdo doložit tuto částku nechtěl, ale Zéland se tak chce vyvarovat těm, co si koupili jen letenku a dál „uvidí“.

Turistické vízum je určeno na tři měsíce a nic za něj neplatíte. Do té doby je potřeba zemi opustit. Mohou po vás také chtít datum odletu a zda máte zpáteční letenku. Pokud byste chtěli pracovní vízum, můžete si o něj zažádat jen jednou za život a je na 12 měsíců. Pro žádost o pracovní vízum musíte splňovat několik podmínek. Musí vám být mezi 18 až 35 lety, při příletu prokazujete obnos minimálně 4 200 NZD a je potřeba mít uzavřené zdravotní pojištění. Další podmínkou je, že jste bezdětní, případně s sebou děti nevezmete. Kapacita je omezená (aktuálně ani vízum neprobíhá z důvodu pandemie) a ve chvíli, kdy je možné se přihlásit, je stránka naprosto zahlcena a víza jsou pryč během několika minut. Podmínek se může zdát hodně, ale i právě z tohoto důvodu se do země nedostanou lidé, kteří by později pouze zneužívali sociální systém.

Pravděpodobně však pojedete na Zéland pouze na dovolenou a bude vám stačit turistické vízum, takže jakmile projdete kontrolou, můžete vyjít ven z letiště. Možnosti, jak se dostat z letiště do města, se dozvíte v následujícím díle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze